Невероятно! Човек е заразил други трима без изобщо да са имали контакт. Как така? 

25 януари 2022 07:56   3843 прочита


 

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия, които в продължение на седмици се опитват да разберат как един човек е заразил други трима без изобщо да има какъвто и да е контакт с тях. На помощ на учените идват видеозаписи и генетични тестове, за да се реши загадката. 

Става въпрос за случай, при който мъж с положителен тест е бил изолиран в хотелска стая. Други трима, с отрицателни тестове, но обитаващи стаи на същия етаж, са дали положителни проби за вируса. Според епидемиологичните изследвания заразяването най-вероятно е станало в коридора от двете страни на стаята. Вратата на заразения мъж е била отворена само за няколко секунди, позволявайки на въздуха от стаята му да се разпространи по коридора. Така и хора от другите стаи, с които не е имал никакъв контакт, са били заразени. 

Според изследователите, разследвали този случай, това е допълнително доказателство за високия процент на заразност на вируса, както и доказателство за ефективността на ваксинацията. Учените направили експеримент, който показал, че един ваксиниран човек, останал в стая с трима болни, не е заболял. 

Случаят на заразените в коридора е от юли, когато цял полет от Филипините до Нова Зеландия е поставен под карантина в хотел. 

Вратите на стаите са били отваряни само за доставка на храна и за извършване на PCR-тестове. Според разпоредбите на хотела е било забранено вратите на стаите да се отварят едновременно. 

GlasNews. bg 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар