Научи се да чете на 92: Най-старата ученичка в света почина

19 ноември 2022 07:24   3042 прочита


 
 

Присила Ситиней, най-възрастната ученичка в началното училище в света, почина в Кения на 99-годишна възраст. Това каза внукът й пред BBC. 

99-годишната жена е починала в дома си, каза той. След посещение на часовете в училище на 16 ноември здравословните й проблеми се влошили. Тя и 12-годишните й съученици се подготвяли за матурите, които трябвало да започнат следващата седмица. 

 
Какво се знае за жената? 

Присила Ситини е израснала в Кения, която е окупирана от британците и оцелява в борбата на страната си за независимост. Жената влезе в подготвителното училище Leaders Vision през 2010 г., тогава беше на 87 години. Освен това тя е работила като акушерка повече от 65 години в нейното село Ндалат в долината на Рифт. ,пише глас бг

През 2021 г. тя каза на ЮНЕСКО, че иска да мотивира младите майки да се върнат в училище. 

„Исках да дам пример не само на тях, но и на други момичета по света, които не ходят на училище, без образование, няма да има разлика между вас и пиле“, каза тогава тя. 

цял екран 
През 2015 г. жената сподели с репортери, че по време на часовете си в училище най-накрая се е научила да чете и пише. Преди това тя никога не е имала такава възможност като дете. Често се сблъсквала с деца, които не ходят на училище и ги питала защо. 

„Виждам деца, които са изгубени, деца, които нямат бащи, които просто се въртят в кръг, безнадеждно. Искам да ги вдъхновя да ходят на училище“, добави тя. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар