Настъпи времето за падащите звезди. Пожелайте си нещо! 

11 август 2020 07:29   2268 прочита


Настъпи времето за падащите звезди. Пожелайте си нещо! 
 

 
Метеорният поток Персеиди, чийто пик е между 11 и 13 август, е едно от най-впечатляващите астрономически събития през годината. Потокът е активен от средата на месец юли до края на август. 

Обичайно могат да се наблюдават около 100 метеора на час, но тази година ще могат да се видят не повече от 75 метеора на час. 

Както всички метеорни потоци, така и този носи името на съзвездието (Персей), в което се намира радиантът му. 

В страните от Западна Европа Персеидите са наричани Сълзите на св. Лаврентий, понеже нощта на максимума на метеорния поток съвпада с празника на светеца. 

В китайски хроники от 36 г. сл. Хр. метеорният поток е споменат за първи път, а негов родоначалник е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. 

Пожелайте си нещо! 

Сбъдването на желания често е смятано за дейност, в която хората нямат никакъв пръст, но има някои хитрини, които може да ползваш в своя полза. 

Например, тазгодишният пик на метеорния поток Персеиди. Подготви си списъка с желания и започвай да отмяташ едно по едно. 

Метеорният поток всъщност идва от кометата Суифт-Тътъл и носи името на съзвездието Персей, от което изглежда, че „идват“ небесните тела. 

В Западна Европа Персеидите са известни като сълзите на свети Лаврентий, тъй като пикът им съвпада с католическия празник на свети Лаврентий. glas bg 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар