Намериха заровено съкровище на „Ислямска държава“

31 октомври 2019 11:07   5212 прочита


Иракски пастири намериха заровено съкровище в пустинята в Западен Ирак. Става дума за голямо количество пари, злато и сребро, заровени от терористите от „Ислямска държава“, пише в. „Дейли Мейл“, позовавайки се на съратник на убития лидер на джихадистите Абу Бакр ал-Багдади.

Стойността на откритото съкровище се оценява на 25 милиона долара. Не е известно каква ще е съдбата на намерените ценности.

В същото време стана известно, че информаторът, който е издал местонахождението на Багдади ще получи 25 милиона долара, които бяха обещани от САЩ за главата на ликвидирания лидер на терористите от ИД. За това пише вестник „Вашингтон пост“.

Според неназовани източници на вестника този информатор е помогнал за проследяването на преместването на Багдади в Сирия и е давал сведения за строителните дейности на комплекса от сгради, където се е криел лидерът на ИД. Неговата подробна запознатост с местонахождението на Багдади и точното разположение на помещенията в скривалището му са били решаващи за успеха на операцията по отстраняването на лидера на ИД на 26 октомври. Той може да получи отчасти или изцяло обещаното за главата на Багдади възнаграждение от 25 милиона долара, казаха източниците.

"Вашингтон пост" отбелязва, че информаторът е присъствал при изпълнението на операцията срещу Багдади, а два дни по-късно е бил изведен от района заедно със семейството си.

Според източниците на вестника информаторът е сунитски арабин, който се е обърнал против ИД, след като групировката убила негов роднина. Той бил внедрен в обкръжението на Багдади от кюрдските Сирийски демократични сили, които след това предали контрола над този агент на американски разузнавачи.

Пет хиляди предполагаеми джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия, предаде Франс прес. Екип на френската агенция е получил изключителен достъп до този център за задържане, намиращ се в сирийската провинция Хасакия.

Журналисти на агенцията са констатирали, че в затвора сред хилядите задържани има десетки деца. Затворниците с изпити лица носят оранжеви затворнически дрехи, горещината в затвора е задушаваща, а зловонието нетърпимо. Повечето от задържаните там са сирийци, тунизийци, мароканци, саудитци, но има и европейци и дори американци, са констатирали журналистите. Нито един от тези затворници засега не знае, че лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя при американска операция в Североизточна Сирия.

В болничното крило на този затвор има около 300 ранени затворници, но в действителност в самия затвор около една трета от затворниците, тоест около 1500 души са също болни и ранени, разказва директорът на затвора, който се представя само с името Шерхат.

Понастоящем около 12 000 джихадисти на ИД, сред които между 2500 и 3000 чужденци, произхождащи от 54 страни, се намират в затвори на кюрдските сили.

Вашингтон твърди, че от началото на турската офанзива в Североизточна Сирия над 100 затворници от ИД са успели да избягат от кюрдски затвори./monitor.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар