"Най-старото корабокрушение в света" е в България и получи световна награда

01 ноември 2019 09:49   2881 прочита


Международната награда за археологически открития „Халед ал Асаад“ 2019 г. ще бъде връчена на „Най-старото непокътнато корабокрушение в света“, което бе намерено на 2 км дълбочина в Черно море край българското крайбрежие, пише ANSAmed.

Наградата е кръстена на сирийския директор на археологическия район и музея в Палмира от 1963 до 2003 г. и се дава всяка година по време на семинар за археологически туризъм, който ще се проведе в археологическия италиански град Пестум през 14-17 ноември. Останките са запазени непокътнати от необичайния химичен състав на водата в Черно море и липсата на кислород под 180 метра.

Дървеният кораб датира от преди 2400 години и е с непокътнати конструктивни елементи - като мачтата и дъските за гребците - които никога досега не са били откривани на толкова стари кораби. Това е най-старото корабокрушение, за което се знае, че е открито в море.

Египетски ритуални лодки, открити при разкопки, като тези на Хуфу, са по-стари, но не са открити в морето. Проучването продължило 3 години и довело до откриването на над 60 исторически находки. Корабът е с дължина около 23 метра и е документиран чрез подводно дистанционно управлявано превозно средство (ROV) с видеокамери. /blitz.bg


Още за: открития   дълбочина   море   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар