Мъж става патологично щедър след инсулт

21 септември 2013 16:27   7144 прочита


Бразилец, претърпял инсулт, не може да спре да помага на другите. Според лекарите 49-годишният мъж е развил "прекалена и непрестанна щедрост".

Инсултът преобърнал живота му. Човекът, който преди работел като високопоставен мениджър в корпорация, не иска повече да притежава нищо, прави подаръци и купува храна, дрехи и напитки на напълно непознати, най-вече на децата по бразилските улици.

Скенер показал нисък прилив на кръв във фронталната част на мозъка, въпреки че инсултът настъпил в субкортикалната му област, която е свързана с процесите на мисленето и вземането на решения.

Бразилецът започнал да раздава парите си, след като инсултът разрушил част от мозъка му. Учените от Федералния институт на Рио де Жанейро заключили, че са засегнати области, свързани с нормалното вземане на решения.

В началото лекарите не можели да предвидят до какви изменения на личността ще доведе инсултът. Д-р Лари Голдщайн, невролог и директор на Центъра по инсултите в университета "Дюк", казва: "Въпреки че промените в личността не са обичайни при инсултите, при този случай те са повече от очевидни."

До инсулт се стига, когато тромб блокира притока на кръв към мозъка или когато кръвоносен съд в главния мозък се пръсне. При г-н А, както мъжът е означен в изследванията, е установен кръвоизлив в главния мозък, свързан с високо кръвно налягане.

Пред в. "Хъфингтън пост" Лари Голдщайн посочва: "Инсултът може да провокира редица неврофизиологични и поведенченски промени, тъй като мозъчните увреждания, причинени от намаления приток на кислород, водят до емоционални изменения, сред които депресията е най-често срещана."

Пораженията на мозъка от инсулта може да ес изразят в неконтолиран смях или плач, или пъкр в т.нар синдром на пренебрежението, при който не се признава гледната точка на опонентите.

Според лекарите случаят с г-н А е изключително интересен, защото предизвиква точно обратното поведение на скъперничеството и социопатията, които обикновено се наблюдават след инсулт. Той би могъл да осветли връзката между алтруизма и егоизма, които са основни в процеса на вземането на решения, смятат още учените.

Според съпругата на пациента той започнал непрекъснато да прави подаръци и раздава наляво и надясно пари, станал и напълно неспособен да контролира финансите си. Отказвал да се захване отново с мениджърската си работа в голяма корпорация, която заемал, преди да получи инсулта. Семейството било на границата на фалита.

Когато го питали дали иска да се върне в компанията, г-н А категорично отвърнал, че е работил достатъчно и че е време да "се радва на живота, който е прекалено кратък."

Бразилецът казал на лекарите, че е наясно с промените в поведението си, но след като е видял смъртта толкова близо до себе си, иска да бъде "духовно издигнат" оттук нататък.

Други случаи на такова щедро поведение са били срещани при хора с деменция и паркинсон, но г-н А нямал симптоми на нито едно от тези страдания, показали изследванията.

Пациентът бил поставен на медикаментозно лечение срещу депресията, в която изпадал периодично. Той самият признал, че две години по-късно се е почувствал напълно излекуван от нея, но щедростта му останала непроменена.

Необичайният случай бе описан едва сега в специализираното издание "Неврокейс".

Друг не може да спре да се шегува, смее се на погребения

През 2004 г. британецът Малкълм Маят преживял инсулт и оттогава не е способен да изпитва тъга, разказва в. "Дейли мейл". Пенсионерът получил прозвището "Господин щастие".

При него пострадала цялата челна област на мозъка, която контролира емоциите. На преден план обаче излезли само позитивните чувства.

До преживяването на инсулта мъжът не се оплаквал от никакви здравословни проблеми и редовно се занимавал със спорт. Приели го в болницата в критично състояние. Лекарите казали на близките да се готвят за най-лошото. В продължение на 19 седмици останал на легло, като не усещал цялата лява половина на тялото си.

След завръщането вкъщи единственият проблем станала леката болка в лявото слепоочие, но съпругата на Мълкълм забелязала също, че той е станал прекален оптимист.

Инсултът повлиял и на краткосрочната памет на британеца. Той помни неща, които са се случвали с него 20 години по-рано, но от главата му бързо изчезва информацията за това какво е правил преди седмица.

Заради измененията в мозъка той не може да прецени в дадената ситуация какво е уместно и какво - не. Случвало му се например да се усмихва и шегува на погребения.

Липсата на контрол над емоциите е често срещано състояние сред претърпян мозъчен удар. Пациентите или плачат "от нищо", или започват да се смеят в неподходящия момент.

За 1-и път по-малко болни у нас

България е на челните места в класацията по инсулти в Европа, но за първи път е отбелязана тенденция за намаляване на заболяемостта.

През 2012 г. регистрираните случаи на инсулт бяха 41 000 срещу 45 000 за предходната година, съобщи доц. Иван Стайков, шеф на Клиниката по неврология в "Токуда болница София".

Водещи световни експерти са изчислили, че случаите на мозъчен инсулт могат да се намалят с до 80% при добра първична профилактика. Тя включва на първо място ефективна борба с артериалната хипертония, диабета и пушенето. Предсърдното мъждене, увеличените стойности на "лошия" LDL холестерол и безсимптомните каротидни стенози са следващите фактори, които покачват риска от инсулт. Доказан фактор е и сънната апнея - прекъсванията на дишането за секунди по време на сън.

Профилактиката на мозъчносъдовите болести включва умерена физическа активност - достатъчни са и по 30 минути интензивно ходене на ден, но редовно. В храната не бива да се прекалява с нищо, както и да се изпада в крайности, препоръчва доц. Стайков. Умерената консумация на вино е посочена като фактор, който може да намали съдовия риск с 32%. Това значи по чаша вино на ден, без да е задължително.


Още за: мъж   щедрост   унсулт   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар