"Москвич" бе не просто кола, а част от нашата култура. Сега Русия иска да го възроди

18 май 2022 12:44   4753 прочита


Русия връща в играта “Москвич” и той ще се произвежда там, където доскоро се правеха коли на групата Renault Nissan. Сиреч, на мястото, от което излизаше някога. Това е сред новините на годината не само в автомобилния бранш, особено от гледна точка на България.

Защото “Москвич” е част не само от историята на българската мобилност, а въобще от българската култура и бит.  “Ах, защо ли те купих?!” Така някога "разшифровахме" абревиатурата АЗЛК - предприятието, което стоеше зад легендарния “московец” (или “московчанин” както се превежда от руски).

Вицовете са безброй. Като онзи за Чапай и Петка, които гледали отстрани как в завода опитвали да правят Audi вместо “Москвич” и свършили всичко необходимо за тази цел, но накрая пак излизал “Москвич”. Беше част от ежеднението ни събота и неделя да лежиш под него пред блока. Да дойдат съседи, да дават акъл и споделят опит, да донесат бира (или нещо “по-твърдо”) и мезе и… нататък е ясно.

Ами споровете между притежателите на “Москвич” и “Лада” (“Жигула”)? То беше все едно “Левски” - ЦСКА. Собственикът на “руския столичанин” може и да го кълнеше, но дойдеше ли време да защити честта му, не се спираше пред нищо. Факт е, че българинът слагаше каквото му попадне в своя “М танк”.

Може би няма нещо от тогавашните железарии, което да не е пробвано. Но също така механиците (или любителите) откриваха много любопитни части, поставени от някой Володя, Федя или Сергей в заводите на АЗЛК. Ами ходенето до морето с Москвича? Класика, увековечена в няколко велики филма.

Добър или лош, неразрушимият М беше личен. Защото и тук - като на други места по света, особено мъжете, гледаме на колите много лично. Те са част от нас.

Преди новините около Новината, нека накратко надникнем в историята на една от гордостите на съветското автомобилостроене. Началото е поставено още през 1929 г. в Московския автомобилен завод. Историята на „Москвич” четете на новия автомобилен сайт CarMarket.bg

Редактор: Пламен Георгиев Източник: CarMarket.bg 


Още за: кола   москвич   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар