Ликът на банковия бос Цветан Василев се нареди до светците в Гигинския манастир

10 септември 2013 18:27   10007 прочита


Босът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е изографисан като ктитор и епитроп в Гигинския манастир. На видно място в църковната обител е изографисана и неговата съпруга Антоанета.

По църковните канони ктитор е дарител, а епитроп - човек, който помага не само за храма, но и за стопанската дейност към манастира.

Маститият бизнесмен и банкер от няколко години е сред основните дарители на Църногорският монастир "Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски", пише ПИК. Вероятно по тази причина неговата снимка е сложена на началната страница и дава справка за сумите, които е предоставял през годините."В тежкия момент след настъпването на световната финансова криза в помощ на братството щедро протяга ръка благоприветливият и благочестив български банкер г-н Цветан Василев. С негова помощ е завършена и благоукрасена новата монастирска църква "Св. Силуан Атонски", а също така са извършени и много други възстановителни дейности.

Този достоен човек продължава традицията на "по-издигнатите измежду българите" да оказват щедра подкрепа на църквата и заслужено е наречен нов ктитор и първи епитроп на Църногорския монастир", описва неизвестен засега автор в сайта на светата обител.

Източник: ЗаПерник.ком


Още за: светци   храм   манастир   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар