Лекари в Ню Йорк се грижат за болната Анахид Тачева денонощно 

21 май 2022 10:16   3745 прочита


 
 
Грандамата на БНТ Анахид Тачева се е влошила в здравословен план и деменцията, с която бе диагностицирана преди 2 години, рязко е прогресирала. Легендарната говорителка обаче не е настанена в социален дом в Щатите, където живее през последното десетилетие, а е под непрекъснат медицински контрол в дома на дъщеря си. 

В Америка Тачева съжителства заедно с щерка си Анахид от втория си брак с покойния бизнесмен Васил Тачев. Именно тя е наела лекарски екип, който да обгрижва майка ѝ, тъй като тя сама не можела да се ориентира във времето и пространството, била напълно безпомощна и паметта ѝ била пълна с бели петна. Славната говорителка трудно разпознавала вече и близките си хора, не помнела и знакови моменти от миналото си. Всички тези симптоми са характерни за неврологичното заболяване, което разрушава напълно умствените способности на заболелия. 
„Не е в социален дом, а в частни условия с професионални и възможно най-добрите медицински грижи срещу изключително високо заплащане“, казва снахата на Анахид Мариана Цонева – съпруга на покойния Димитър Цонев. Състоянието на 81-годишната тв звезда обаче било необратимо, тъй като деменцията е нелечимо заболяване и лекарствата служат единствено за предотвратяване на по-сериозни кризи. Близките на Тачева вече били подготвени за най-лошото от болестта, а именно тоталната загуба на разсъдък при страдащите. 

Деменцията на Тачева най-вероятно се е отключила заради трагичните събития с децата ѝ през последните години, коментират близки до семейството. Преди 5 лета синът ѝ Димитър Цонев почина внезапно на 56-годишна възраст, след като бе покосен от фатален масивен инсулт. През 2017 г. пък дъщеря ѝ Теодора направи опит за самоубийство, нагълтвайки се със свръхдоза хапчета, а лекарите в „Пирогов“ едва успяха да я върнат обратно към живота. 

Стресът, който Анахид събрала в себе си от злополучията в семейството си, довели до здравословните ѝ проблеми. Преди 2 години за пръв път близките ѝ разбрали, че нещо не е както трябва, защото тя спряла да говори за сина си Димитър и изобщо не го помнела. После загубила и други свои спомени. Въпреки че семейството ѝ реагирало навреме и потърсили лечение при най-добрите специалисти в Ню Йорк, нямало как развитието на деменцията ѝ да бъде стопирано. 
Макар чисто физически да се чувствала в кондиция, Анахид вече не била себе си ментално. Едва ли някога повече щяла да се върне в България. В родината тя не е стъпвала от приблизително 5 години. През този август предстои да се навърши и кръгла годишнина от смъртта на сина ѝ, на която тя едва ли ще присъства предвид влошеното ѝ здраве. 

През 2022 г. се навършват и 60 години от първата поява на Тачева на малкия екран. Професионалния юбилей обаче тя също нямало как да празнува въпреки желанието на колегите ѝ да я почетат и поздравят. 
През 1962 г., вече съпруга на кинолегендата Коста Цонев и майка на Митко, красивата Анахид печели безапелационно конкурс за говорители в новосъздадената национална телевизия и буквално за денонощия се превръща в една от най-големите звезди в България. На БНТ тя посвещава повече от 30 години от живота си. 
 
 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар