Лекари онемяха от тази находка в носа на мъж 

07 декември 2021 07:17   4718 прочита


 

38-годишен американец е потърсил медицинска помощ след като от дълго време страдал от запушване на носа. 

Особено трудно му било да диша през дясната ноздра. Мъжът страдал от здравословния проблем в продължение на няколко години. Причината се оказала много неочаквана - в носа му имало зъб с размери около 1, 5 см, съобщава Gizmodo. 

Мъжът посетил клиника в Ню Йорк, където е прегледан и е установено, че има изкривена преграда на носа. Освен това американецът имал и костна преграда, както и разкъсване в задната част, което е било с дължина 2 сантиметра. 

След това специалистите използват риноскоп и забелязват необяснима твърда бяла маса, стърчаща дълбоко от дъното на ноздрата. Направена е компютърна томография и е установено, че това е зъб. 

Скоро пациентът е опериран и зъбът, който е израснал на неправилното място, е отстранен. Всички симптоми на запушването изчезват само три месеца след операцията. 

Зъбите, които растат на неправилно място, се наричат ектопични зъби. Те са много редки, срещат се само при 1% от хората и в повечето случаи са разположени доста далеч от челюстта. 

Причините за появата на подобни зъби могат да бъдат различни. Възрастните постоянни зъби може да не растат по обичайния начин. Понякога подмяната на млечните зъби протича неправилно. В този случай млечният зъб е избутан от постоянен зъб, но той не пада. 

Допълнителни зъби могат да се появят не само при деца, но и при възрастни. Лекарите не могат да обяснят защо именно в носа на мъжа е израснал зъбът, но посочват, че генетиката може да е рисков фактор. 
 
 
 
 


 


 


Още за: лекари   онемяха   находка   носа     Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар