Лаптоп, пълен с вируси, беше продаден на търг за 1.3 млн. долара

30 май 2019 09:33   2982 прочита


Лаптоп, заразен с шест компютърни вируса, беше продаден за 1.3 милиона щатски долара на онлайн търг за модерно изкуство, пише BBC.

Арт инсталацията представлява устройство, заразено с шест от най-зловредните компютърни програми от последните години, и се нарича The Persistence of Chaos ("Устойчивостта на хаоса").

Тя е съвместен проект на художника Гуо О Донг и компанията за киберсигурност Deep Instinct.

Сред вирусите, инсталирани на 11-годишния лаптоп, е печално известният ILOVEYOU, който през 2000 г. зарази няколко компютъра в британския парламент. Софтуерът беше известен и като "убиецът от Манила", тъй като разпространението му започна от Филипините.

Електронното устройство е заразено и с вируса WannaCry, който предизвика хаос в системите за сигурност на много компании и институции по целия свят през 2017 г. Той нанесе щети на стойност над 115 млн. долара на Националната здравна служба във Великобритания.

Останалите вируси в арт инсталацията са MyDoom от 2004 г., SoBig от 2003 г., софтуерът за кражба на пароли и финасова информация DarkTequila и BlackEnergy, който бе използван за атака срещу енергийната система на Украйна през 2016 г.

"Зловредният софтуер е най-осезаемият начин, по който интернет може да излезе от монитора и да те ухапе", казва китайският дигитален артист Гуо О Донг.

Продажбата на вируси и зловреден софтуер е забранена в Съединените щати, затова купувачът на лаптопа ще го получи, след като всичките му интернет портове и други канали за връзка с мрежата бъдат изключени, предупреждават организаторите на аукциона. / profit.bg/


Още за: лаптоп   вируси   търг   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар