Купете си монголска юрта - цените в интернет тръгват от 400 лева и можете да живеете в нея!

18 май 2019 10:52   3899 прочита


Монголия е невероятна страна! Степи навсякъде, почти няма хора. Но в столицата са тълпи! Улан Батор днес страда. Градът не може да осигури комфорт на всичките си жители, а техният брой нараства всяка година!

Преди революцията почти всички монголи живеели в юрти. Сега по-голямата част от населението е съсредоточено в градовете, но дори и там има цели квартали, състоящи се от юрти. Юртата днес - все още е основната жилищна сграда за около 30% от монголите.

Нека припомним, между другото, че само ние наричаме традиционното монголско жилище с думата "юрта". За самите монголи това е "гар". Същата дума се отнася до къщата като цяло. Да видим как живеят съвременните монголи!

Да започнем от гробището. На гробищата няма огради, в това отношение монголските гробища са много добре уредени!

Странно е, че много гробове са пропаднали. Ако гробището е изоставено, тогава защо изобщо да не го разрушиш? И ако все още има роднини, тогава защо не поддържат гробовете?

Зад гробището в покрайнините на столицата се намират най-евтините помещения за живеене.

Предградията са или от частни къщички или от юрти!

Юртата е основното монголско жизнено помещение. Те са тук навсякъде. Много семейства купуват юрта, през лятото я слагат в степите и живеят там като на вила! Често изпращате децата с бабата в степта! В това отношение е много удобно, всеки се скита от място на място. Юртата може да се постави навсякъде в града.

Гар е конструкция от няколко решетъчни секции (те са направени от дърво), рамка на свода и дебел филц, който покрива всичко това. През лятото слоят от филц обикновено е един, а през зимата - два или повече. А през лятото домакините обикновено отварят някои части на гара, така че да се вентилира естествено.

Монголският гар се различава от централноазиатските юрти с това, че е по-нисък, а в неговия център има два стълба, които поддържат арката.

Ето как изглежда магазинът - юрта на пазара. Има ги много! Можете да направите юрта като от дизайнер, но най-шик е да си направите хубава юрта по поръчка при добър майстор. Цените са следните: дървената рамка е на стойност един милион тугрици (600-700 лева), а целият гар - около 1500 лева.

В Интернет, монголски гар от 5 части може да се купи още по-евтино за 1–1,5 милиона тугрици - това е приблизително между 700-900 лева. Ако юртата е стара, тогава се срещат възможности и за 400. Ако юртата е нова, голяма и богато украсена, тя може да струва няколко милиона тугрици. Например, на главния монголски сайт за обяви Unegui има оферти за 3,7 милиона тугрици (2450 лева). Най-скъпата юрта, която се предлага - 8-секционна с богата дърворезба - струваше 25 милиона (16 453 лева).

Юртите се различават по материала на изпълнение, размер и декор. Най-хубавите юрти са рисувани на ръка.

Между другото, преди повечето монголски юрти са били черни или кафяви, в белите живеели само баровците. Но сега почти всички монголски юрти са с бял цвят.

Юртите се намират в най-неочакваните места! В двора на жилищна сграда например или зад оградата в селото.

А може и в отделен район зад къщата. Пристигна тъщата - къде да я настаним? В юртата, разбира се!

Съвременните юрти са "украсени" със сателитни чинии и слънчеви панели - това е най-евтиният източник на енергия за номадите. Между другото, юртата все още може да изпълнява своята номадска функция. По времето на Чингис хан юртите, без да ги разглобяват, са били транспортирани в каруци, теглени от волове или камили. Преди юртите са били огромни (особено ако собственикът е бил някакъв хан), и е била транспортирана с десетки волове.

Но обикновено се била теглена от едно до четири говеда. Днес юрта може да бъде транспортирана до ново място на камион или дори в ремарке. Тя се сглобява доста бързо, за няколко часа и може да се разглоби за час.

Между другото, има редица забрани, свързани с юртите в Монголия, с които е по-добре да се запознаете предварително като турист:

1. Не можете да влезете в юртата без разрешение (добре, това е разбираемо).
2. Не можете да говорите със стопаните на прага.
3. Не можете да стъпите на прага или да седнете на него.
4. Не можете да внасяте раницата си и другите неща в юртата.
5. В юртата е невъзможно да се носят оръжия, празни чинии и земекопни инструменти, като например лопата или мотика.
6. Не можеш да свириш в юрта.
7. Не може е да се изнася огън или мляко от юртата.
8. Не може да се облягате на подпорите.

Всъщност традиционните правила са много повече, но това са основните. Прилагат ли се за тези юрти, които туристите могат да наемат чрез Airbnb (а сега това е нормално), не се знае.

В самия Улан Батор юртите обикновено стоят в оградени райони. Понякога това е само юрта. Понякога това е частна къща плюс юрта в двора. Понякога две или три юрти. Комбинациите могат да бъдат много различни. Забавно е, разбира се, да видим жилищен квартал с юрти, край които има високи сгради.

В частния сектор юртите понякога са дори по-големи от обикновените къщи, които можете да наемете./ pochivka.blitz.bg/


Още за: Монголия   жители   брой   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар