Кумът на Путин с имоти за €19 млн. по родното Черноморие. Вижте къде са! 

16 септември 2020 07:35   1 коментар   2940 прочита


Украинският олиграх Виктор Медведчук, кум на руския президент Владимир Путин (Путин пък е кръстник през 2004 г. на дъщеря му Даря), има недвижими имоти на стойност около 19 млн. евро по българското Черноморие, съобщава в свое разследване украинското издание Bihus. info. 

По документи собствеността е на името на пет фирми, регистрирани в България, които са собственост на семейството на Медведчук. А парцелите са ваканционни имоти и земеделски земи, всички намиращи се в Бургаска област - в общините Несебър, Поморие и Царево. 

Край Ахелой кумът на Путин притежава три имота, според картите, публикувани от онлайн изданието. Друга негова собственост е близо до къмпинг Юг, намиращ се на около 3 км от Лозенец, Община Царево. 

Според разследването, Медведчук е купил чрез компаниите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 г. - 2 години след като напуска влиятелен пост в администрацията на парвия украински президент Леонид Кучма. 

За купуването на недвижимите собствености Медведчук е вложил в петте регистрирани у нас фирми капитал в размер на 37 милиона лева - около 19 милиона евро по сегашния курс. 

Става дума за компаниите "Пърфект Ленд Пропъртиз", "Анаптиксис Дивелопмънт", "Ескафеас Кънстракшънс", "Хр. Атанасио Кънстракшънс" и "Дивелопмънтс", "Политими Джиа Пропъртиз". Всички те са основани с цел покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими имоти. 

Фирмите имат сложна структура на собствеността, която през Кипър води към Украйна. Краен собственик на тези фирми в българските регистри е записана третата и настояща съпруга на Медведчук - тв водещата Оксана Марченко. 

Изданието припомня, че през 2018 г. украинският олигарх е признал, че е бил принуден да оформи някакъв бизнес на съпругата си за избягване на американските санкции, наложени спрямо него през 2014-а. 

За това, че споменатите фирми са контролирани от семейството на Медведчук е станало известно през 2020 г., тъй като след избирането му за депутат през 2019-а той е бил задължен за подаде имуществена декларация. 

Bihus. Info подчертава, че данните от имотния регистър в България са му били предоставени благодарение на компанията Schmidt & Schmidt, която помага на журналисти да откриват информации в чуждестранни бази данни. 

Изданието допълва, че има потвърждение, че семейството на Медведчук притежава една от най-скъпите яхти в света - Royal Romance, струваща $200 млн., чрез офшорната компания Fregata Marine Ltd (регистрирана на Маршаловите острови). Яхтата била построена за него през 2015 г. 

И яхтата, и имотите по българското крайбрежие отсъстват от декларацията на Медведчук. 

Bihus. Info допълва, че неотдавна програмата "Схемы" е разкрила, че семейството на кума на Путин има дялове в украинските ТВ канали 1+1, 2+2 и ТЕТ, където основен акционер е друг олигарх - Игор Коломойски. Медведчук е партньор с Коломойски също в енергийни предприятия, металургични заводи и ред други фирми. 


Още за: кумът   путин   имоти   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
16 Септември 2020 21:46 | Tihorov
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

GARDENIA BEACH PALACE APARTHOTEL
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар