Къде е майката! Гинеколог прегледа принудително пътнички в самолета ,заради

29 октомври 2020 08:16   5387 прочита


Международен скандал предизвика желанието на катарските власти да намерят майката на новородено дете, изоставено в тоалетната на летището в Доха. Това в страната се счита за престъпление, за което виновникът може да бъде изправен пред смъртно наказание.

Инцидентът, който сега се озвучава от австралийските медии, е станал на 2 октомври с пътничките в детеродна възраст, които са летели от Катар до Сидни от летище Хамад, съобщава австралийският телевизионен канал Seven News .

След откриването на бебето пътничките в няколко самолета, включително тези в полет QR 908 на Qatar Airways, бяха принудени да преминат гинекологични прегледи.

Според мъж пътник, след тричасово закъснение на летището, всички жени били помолени да напуснат салона. На връщане те били разстроени, някои плачели. Те казали, че са били отведени при жена-лекар, която им казала да се съблекат и опипала матката и долната част на корема, за да определи дали наскоро са родили. Никой не им поискал съгласието си за процедурата и не им обяснил причините за проверката.

Една от жертвите, на име Джесика, обясни пред американското издание  The New York Times, че са докарани до мястото на проверката в групи от по четирима, в наблизо чакащи линейки. Вътре ги очаквала проверка, но мъжете, стоящи отвън, можели да надникнат през прозорците на автомобилите. Според нея самият преглед е бил агресивен и тя като медицинска сестра е била „в шок“.

Обратно в Австралия, тя и останалите пътнички подадали сигнал в полицията, в който се твърди, че спрямо тях е извършено сексуално насилие. 

Изданието, позовавайки се на думите на адвокат и ръководител на Human Rights Watch Хедър Бар (САЩ) и Amnesty International Саманта Клинтъртс (Австралия), изисква незабавно разследване на обстоятелствата. Австралийската полиция потвърди, че жените са били прегледани. От отдела уточниха, че през 14-дневната карантина пътничките са получили психологическа и медицинска помощ.

Австралийският външен министър Марис Пейн обясни, че досега не е имало подобни прецеденти и свидетелствата на жените говорят за "злоупотреба" с тях. Според министъра властите на страната са отправили искане до властите на Катар, на което все още не са получили отговор. Но дали е възможно да се тълкува инцидентът като сексуално насилие, тя не е сигурна, докато не се изяснят обстоятелствата на инцидента.

Администрацията на Хамад отрича проверката, като казва, че здравните работници са били притеснени за здравето на току-що родила жена, чието дете е намерено изоставено, затова те поискали да я намерят. А служителите на летището просто съдействали за изпълнение на молбата на лекарите. В текста на изявлението се казва, че майката на бебето все още не е намерена, но нищо не застрашава здравето му.

,

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар