Куче-робот патрулира из парковете на Сингапур 

17 май 2020 08:01   1 коментар   2825 прочита


Кучето-робот Спот се използва в последните дни в Сингапур, за да патрулира между хората и да им напомня да спазват социална дистанция, пише CNBC. 

“Роботът просто информира хората. Той може да върши своята задача и сам, но в Сингапур се ползва заедно с човек, който го управлява и насочва към съответните хора, неспазващи правилата“, казва основателят на компанията Марк Рейбърт. 

 
„В други случаи – например рафинерии, роботите на Boston Dynamics работят сами и следят за зададените им задачи“, казва още той. 

В момента има 120 робота на четири крака, ползвани в световен мащаб. Те се ползват с най-различни цели, допълва Рейбърт. 

Основателят на Boston Dynamics казва, че съвсем скоро кучетата-роботи ще могат да се закупят и на сайта на компанията. Днес всяка сделка се договаря отделно с новите им собственици. 

Друг от роботите Спот се ползва в болница в Бостън, където помага при грижите за пациенти, заразени с COVID-19. 

“Първоначално, роботите бяха ползвани за комуникацията с пациентите. По-късно те ни помагаха с измерването на пулса и температурата, без в стаята с тях да има лекар. Сега работим и по други дейности, като измерването на кръвното налягане, казват още от болницата. 

Рейбърт твърди, че роботите ще могат да помогнат в бъдеще и с дезинфекция на различни места – от влакове до фабрики и др. затворени пространства. Profit.bg

1 коментар
17 Май 2020 11:19 | Леле
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Е такова нещо не е лошо да охранява КПП на римските махали, само да се измисли да не дава фира и да не иде за вторични суровини.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар