Колко трябва да струва едно моторно масло?

05 януари 2021 14:45   1593 прочита


Със сигурност не може да правите компромис с качеството на моторното масло. Това обаче винаги ни поставя срещу един казус, който 100% винаги ви е тормозил. А именно, „Нужно ли е моторното масло да е скъпо или можем да минем и с по-евтиното“. В онлайн магазини, като Motornomaslo.bg предлагащи моторно масло Лики Моли (Liqui Moly), ще откриете и скъпи и евтини масла. Към кои обаче да се насочите е колкото ваш избор, толкова и избор на вашия автомобил. Нека да разгледаме подробно защо се получава така.

Конвенционалните, минералните и синтетичните моторни масла

На първо място е необходимо да изясним, че с понятията конвенционално и минерално се описва един и същи вид моторно масло. Те се произвеждат директно от нефт. Както знаете, нефт се добива на много места и по различни технологии. Това веднага трябва да ви наведе на мисълта, че и тези масла не са едно и също качество. Даже доста често, са с ниско качество. Освен нефт, за да могат да изпълняват задачата си, към тях се добавят и добавки.

От другата страна стоят синтетичните масла, които, от наименованието става ясно, се получават от синтетика. Това са моторните масла, които няма да ви изоставят, когато навън е под нулата или пък над 40 градуса. Също така, това са и маслата, на които можете да благодарите, че автомобилът ви гори минимално в градски и извънградски условия.

Какво правят добавките?

За да разберете основната им функция, първо трябва да сте наясно с функцията на моторното масло. Да вземем за пример едно моторно масло Лики Моли, което сте закупили от Motornomaslo.bg, получили сте го и вече сте подменили даже старото. Сега се чудите, дали да поръчате и някоя друга добавка, че съседът ви така е направил. Моторните масла по принцип имат задачата да смазват. В двигателя се случват и други сложни процеси, освен триенето на металните части, например - окисляване. За съжаление, точно то кара моторното масло да започне да се разпада. Добавките се намесват именно тук - предотвратяват окисляването. Тоест, ако вашето моторно масло е без добавки, хубаво е да направите като съседа и да се снабдите с такива. Те ще запазят по-дълго време смазочните свойства на самото масло и двигателят ви ще работи без проблем.

Как се образува цената на едно моторно масло?

На първо място се определя от базовото масло, което се влага. Вярвате или не, производителите използват различни базови масла. Ако цената му на придобиване е по-висока е абсолютно логично и крайното моторно масло, което продават, да е с по-висока цена.

Маслото се рафинира, за да се получи чиста течност с еднакъв размер молекули. Без рафиниране моторното масло не е чисто. Молекулите с еднакъв размер имат типични свойства, които влияят по еднакъв начин, когато попаднат в определена среда. Това на практика означава, че доброто рафиниране предопределя качеството на маслото. Самият процес е сложен и също увеличава цената на крайния продукт.

На последно място, цената се определя и от това, дали към моторното масло има прибавени добавки. Маслото с добавки е по-скъпо, защото спестява от закупуването на два отделни продукта.

Заключение

Както сами най-вероятно осъзнавате, моторното масло е важно за работата на вашия автомобил. То може да улесни двигателя ви или да го принуди да работи тромаво. Ако се грижите добре обаче за колата си и ѝ осигурявате необходимото висококачествено моторно масло, тя няма да има нужда от ремонти. Нещо повече, няма да се налага да сменяте двигател, което може да бъде огромен разход. Ако трябва да избирате между високо качество масло на по-висока цена и ниско качество моторно масло, нашият съвет е винаги да избирате доброто качество. В противен случай, автомобилът ви може да не работи добре и дори това да доведе до инциденти.

 


Още за: масло   кола   цена   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар