Кои са най-предпочитаните професии от серийни убийци и психопати

23 август 2019 10:00   6013 прочита


Изненадващият арест на неуловимия до този момент Джозеф ДеАнджело, извършител на едни от най-шокиращите престъпления, останали неразкрити дълго време, повдига много въпроси и дава твърде малко отговори.

Два от въпросите са как крадец, изнасилвач и убиец може да вилнее под носа на няколко власти едновременно, и също както при случая с Пол Бернардо в Канада, как толкова много служители, следящи за спазването на закона, са пропуснали важни взаимовръзки между престъпленията в няколко различни града.

Друг въпрос е как полицаят Джозеф ДеАнджело е способен да извърши подобни садистични жестокости през по-голямата част от кратката си и не съвсем безоблачна кариера.

Подобни терзания са споделяни и преди във връзка с други серийни престъпници и убийци, чиито на пръв поглед безобидни и обичайни професии контрастират с ужаса, който са всявали, докато се прикриват зад маската на почтеността. Тук включваме непопулярния канадец полковник Ръсел Уилямс (Russell Williams), който дори е пилотирал ВИП самолет, сред чиито пътници е била кралица Елизабет. Също така собственикът на магазин за компютри и виден бизнесмен в Нашвил – Том Стийпълс (Tom Steeples), убил трима души само заради тръпката.

Всъщност, заеманите длъжности и серийните убийства често са свързани. Има някои специфични професии на пълен или непълен работен ден, които са силно предпочитани от серийните убийци. Толкова предпочитани, че в действителност през последните 50 години се открояват някои тенденции.

В книгата „За убийството без увъртания“(„Murder in plain English“) на Майкъл Андрю Арнтфилд и Марсел Данеси най-често заеманите длъжности са разделени на 4 категории, въз основа на умения, обучение и оборот.

Някои може да ви изненадат, други – не.

Длъжности, заемани най-често от серийните убийци
Топ 3 на длъжности, изискващи специални умения:
1. Самолетен механик/ монтьор
2. Обущар/ човек, извършващ корекции и поправки
3. Тапицер на автомобили

Топ 3 на длъжности, изискващи основни умения:
1. Горски работник
2. Шофьор на камион
3. Началник на склад

Топ 3 на длъжности, които не изискват специални умения:
1. Общ работник (хамалин, озеленител и т.н.)
2. Портиер в хотел
3. Служител на бензиностанция

Топ 3 на държавните позиции или други, изискващи висок професионализъм:
1. Полицай или охранител
2. Военен
3. Църковно лице

Разбира се, не всеки, работещ в гореизброените сфери, е сериен убиец или пък е склонен да се превърне в такъв. Има нещо особено в тях, което привлича престъпниците. Нещо, което култивира импулса на серийния убиец в режим на изчакване и ги прави особено интересни за този по-рядък тип убийци.

ДеАнджело например практикува три от тези професии през своя живот: полицай, военен служител (служил е в американските ВМС) и понякога шофьор на камион. Все пак след като му е отнета полицейската значка заради кражба от магазин, той прекарва повечето от времето като механик на камиони, превозващи малотрайни стоки за хранителна верига магазини.

Отминала ера

По-близък и задълбочен поглед над списъка с професии разкрива, че повечето от тях вече не се практикуват. Те са търсени в периода между 60-те и 80-те години, когато са предпочитани и леснодостъпни за убийците. Сега обаче трудовият пазар е различен. А оттам се променя и връзката между извършваните престъпления и заеманите длъжности.

Процъфтяването на обслужващата сфера, бумът на технологиите и все по-честото прибягване до наемане на служители, които се назначават само на временни трудови договори, придружени с изчезването на характерното за миналото кариерно израстване, оказват въздействие не само върху избора на професия от страна на тези садисти, но и върху начина, по който те набелязват и достигат до своите жертви.

Така например с възраждането на кънтри музиката и културните мероприятия, свързани с нея, в Нашвил се забелязва внезапен ръст на серийните убийства през 80-те и 90-те, тъй като престъпниците получават още една възможност да се запознаят с нови жертви.

Серийните убийци използват прикритието на служебните си задължения, за да дебнат набелязаните жертви (Денис Рейдър, Роджър Кибб и Брус Менденхол). По-ново изследване твърди, че развлекателните дейности като организирани музикални събития, а и онлайн комуникацията, са може би най-лесният и предпочитан от серийните убийци начин да следят новите си жертви.

Те „репетират“ в съзнанието си своето престъпление преди да прибегнат към действие, тъй като социалният живот извън интернет все повече се свива, а хората са все по-отдадени на кариерата си. В резултат все по-често ще забелязваме как те използват онлайн и офлайн способи по пътя към извършване на планираното престъпление, променяйки парадигмата, въз основа, на която са категоризирани професиите на серийните убийци.

Трябва, разбира се, да споменем, че не е възможно да се посочи с категоричност една определена професия, типична за серийните убийци. Дали пък „професията“ не е просто тяхно странично занимание или хоби, за което получават възнаграждение?

Развлечение и професия едновременно

Дали по време на изпълнението на служебните си задължения те не изпитват и наслада от тях? Бърз преглед на най-добрите инфлуенсъри в мрежата LinkedIn показва, че много от хората, регистрирани там, всъщност посочват като основна форма на заетост любимото си занимание или хоби, а не професията, която упражняват.

Серийният убиец Брус Макартър едновременно упражнява професията на озеленител, която е в списъка с най-предпочитани от този тип престъпници, но е и собственик на компания. По този начин при него се размива понятието за основно занимание. Предвид случайно открития масов гроб с жертви на неговите престъпления, се оказва, че работата му като озеленител има решаваща роля за скриването на телата и за начина му на действие.

Докато много от убийците използват професиите си, за да намират уязвими жертви, да събират информация или да поддържат живи жестоките си фантазии по необясними за всички нас причини, все ще не ни е ясно защо при Макартър професията е била крайната точка при извършване на престъпленията, а не вдъхновението, с което да поставя началото.

Какво работят психопатите

При психопатите има по-ясно очертана тенденция при избора на професия.

Не всички психопати са серийни убийци, но психопатията, или най-малкото притежанието на психопатични черти, е доминираща сред тях, както и сред сексуалните насилници и най-свирепите престъпници.

По-долу са изброени десетте професии, които най-често заемат психопатите, според психолога Кевин Дътън (Kevin Dutton) от Оксфордския университет:

1. Изпълнителен директор или друга висша длъжност в бизнес сферата
2. Адвокат
3. Служител в медия
4. Търговец
5. Хирург
6. Журналист или водещ на новинарска емисия
7. Полицай
8. Църковно лице
9. Главен готвач
10. Различни позиции в държавни учреждения – военен, служител в община или в изправително заведение и т.н.

Съпоставяйки двата списъка, сами можем да видим, че въпреки динамично развиващата се икономика, все пак има определени професии, които се харесват повече от престъпниците. Още по-изумителното е, че те успяват да балансират между изпълнението на служебните си задължения и извършването на чудовищни деяния. /psychology.framar.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар