Кои са най-безопасните карти за пазаруване? 

24 януари 2023 23:40   2461 прочита


Сега когато дигиталното плащане се използва все повече и повече, стимулирано от увеличаването на онлайн търговията, рискът се увеличава и кибератаките продължават да растат. Когато правите покупки през интернет, има различни методи на плащане и картите са едни от най-използваните, но дали всички ли са еднакво сигурни? 

Дебитна карта, доста сигурна

Една от най-популярните е дебитната карта, това е доста безопасен избор, тъй като има лимити на разходите, които кредитните карти понякога нямат или имат по-високи, а маржът е по-маркиран от наличния баланс в самата банкова сметка. По този начин, в случай че кибер престъпник успее да се сдобие с измама с данните на дебитна карта, той няма да може да похарчи повече от тази сума.

 Кредитните карти, по-несигурни

От друга страна, друг от най-известните начини за извършване на онлайн плащания е кредитната карта и в същото време е един от най-несигурните. В случай на цифрова кражба на данни щетите могат да бъдат много по-големи в зависимост от паричния лимит, който е зададен, тъй като ако е много висок, икономическите щети могат да бъдат много по-големи.

Виртуални карти, най-сигурните

Друг много сигурен формат на плащане са виртуалните карти. В този случай самата банка позволява на потребителя да има една или дори няколко виртуални карти за онлайн покупки. Те са отделни карти от основната карта и се използват само специално за този тип покупки. Заслужава да се отбележи, че в някои случаи този тип виртуална карта променя номерацията, така че ако някой успее да открадне банковите ви данни докато плащате, няма да можете да ги използвате по-късно, защото се променят. 

Разбира се, когато разполагате с дебитни или кредитни карти можете да изберете да платите в брой, като изтеглите необходимата ви сума от най-близкия банкомат.

При извършване на онлайн плащания най-сигурни са виртуалните карти и предплатените карти, които могат да се презареждат само с точната сума, те също така дават възможност да имате уникална номерирана карта при всяка покупка, така че след като покупката е направена, използваната карта ще спре да работи, така че нападателят няма да може да я използва в бъдеще.

Източник:  kreditzateb.net


Още за: карти   пазаруване   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар