Климатичните промени носят огромни икономически загуби: 80 милиона души могат да останат без работа

06 юли 2019 10:50   3157 прочита


Международната организация по труда /МОТ/ предупреди, че поради топлинните вълни в резултат на глобалното затопляне, могат да причинят големи икономически загуби до 2030 година. Най- силно засегнати ще бъдат бедните страни. В доклада, озаглавен „Работа на по-топла планета, въздействие на топлинни удари върху производителността и достойна работа“, пише, че повишаването на температурите ще доведе до загуба на 80 милиона работни места.

Това ще бъде равносилно на икономическа загуба от 2,4 милиарда долара до 2030г. Авторите на прогнозите ги наричат „консервативни „, защото се основават на факта, че глобалните температури са се повишили с 1,5 градуса през прединдустриалния период, а експертите прогнозират, че те могат да нараснат с цели 3 градуса по Целзий.

В доклада се посочва, че хората, които работят на открито- в земеделието, строителството, ще бъдат най- засегнати от повишаването на температурите и стреса. Според данни, общото работно време в селското стопанство ще намалее с около 60 % поради високите температури, а в строителството тази цифра ще бъде около 19 %.

Ръководителят на изследователския център на МОТ и автор на изследването Катрин Сагет заяви, че южната част на Азия и Западна Африка ще бъдат най-засегнатите региони. Седем от най-уязвимите райони са в най-слабо развитите страни на Африка.

Превод: по македонски медии

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар