Какъв е принципът на действие на водните помпени системи?

01 март 2023 14:38   4123 прочита


В частния дом или някои индустрии активно се използват водни помпи за изтегляне на вода. Те се различават по мощност, производителност, технически параметри и т.н. В статията по-долу от онлайн магазин BMAG ще дадат повече информация относно принципът им на действие и в кои случаи са подходящи за използване.

Къде намират приложение водните помпи?

Могат да се използват за различни дейности, в зависимост от вида: ръчно или електрическо изпомпване и подаване на питейна вода от резервоар, за разпръскване и напояване на растения, за изпомпване на наводнени помещения и мазета. В подобни случаи се нуждаете от повърхностна електрическа водна помпа.

Използват се още за изпомпване на вода от кладенци. В подобни случаи, най-добър избор са хидрофорните водни помпи. Ако е необходимо цялостно източване на басейна за неговото почистване или смяна на водата, потопяемите или дренажни видове са най-подходящи. Това е така, тъй като имат способността да изпомпват течност с малки по размери твърди частици.

За изпомпване и почистване на канализационни и септични ями, най-подходящи са фекалните водни помпи. В конструктивно отношение са почти идентични на дренажните, но могат да работят с мръсна течност и по-големи частици в нея, което значително увеличава приложението им.

Какъв е общият им принцип на работа?

Както става ясно и от по-горе написаното, отделните видове имат собствени конструктивни особености и предназначение, но общият работен принцип е идентичен. При работа на двигателя във вътрешността на корпуса се създава вакуум, с което течността се засмуква в съответната камера и се изтласква с определена сила на налягането към изхода. От там се насочва чрез тръби в тръбопровода или друго направление. Силата на изтласкване в тръбната система определя и налягането в нея. То трябва да е достатъчно високо, за да преодолее хидравличното съпротивление.

Какви са отделните видове спрямо начина им на работа?

В конструктивно отношение и начинът за създаване на налягане, водните помпи могат значително да се различават. В това отношение се делят на: 

  • центробежни – представлява универсално оборудване, намиращо приложение в почти всички области, включително в индустриалните и битовите. Принципът им на действие е в създаването на центробежна сила във вътрешността на корпуса, с което се предизвиква движението на течността и нейното налягане;

  • вихрови – за предизвикване на движение на течността се използва вихрово колело, представляващо метален диск с лопатки, създаващи центробежна сила. Основно тяхно предимство е способността за създаване на високо налягане. Използват се за водоснабдяване на вили и частни къщи;

  • вибрационни или наричани още електромагнитни – за създаване на движение се използва механизъм на базата на електромагнитно поле от медна намотка. Когато тя работи, задейства специална гъвкава мембрана, която се свива и разгъва и по този начин създава леко налягане и засмукване на течността в камерата на водната помпа. Намират приложение при нужда от напояване на растения. Устойчиви са при работа с мръсна вода и са идеални за източване на кладенци и басейни.

За какво трябва да внимавате при избора?

Когато купувате водна помпа за битово водоснабдяване, важна особеност е производителността. За 4-членно семейство, оборудване с капацитет от 40 литра в минута е достатъчно. Силата на налягането и височината на водоснабдяването също има голямо значение. Повечето модели за дома имат способността да изпомпват от дълбочина 5-9 метра и да я доставят до 10-15 м.

При покупката на оборудване го поръчайте в комплект със смукател, който стои постоянно потопен. Той не позволява на течността да се връща обратно във водоизточника.

Подходящо е покупката да се извърши от специализиран онлайн магазин, където се предлагат и резервни части за бъдещи ремонти и поддръжка на оборудването.


Още за: водни помпи   избор   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар