"Как се омъжих за майка си" - една история от Калифорния  

06 март 2020 08:24   4592 прочита


"Как се омъжих за майка си" - една история от Калифорния  

Това е една необикновена история за любовта между две жени. За да живеят заедно, двете лесбийки от Калифорния станали семейство, но не чрез брак, а чрез осиновяване. 

Годината е 1971. Това е ранният етап от движението за освобождението на жените, разказва Би Би Си. Професорът от университета на щата Калифорния Лилиън Фадерман се обърнала към директора по учебната част Филис Ъруин, за да обсъдят идеята за нов курс. 

Оттогава започва любовната история, продължила половин век. Тя включва осиновяване, а приключва с необичайна сватба. 

Когато Лилиън и Филис се запознават, в повечето американски щати все още съществуват закони против ЛГБТ. 

В Калифорния законът против содомията е отменен едва през 1975 г., а решението влиза в сила през следващата година. 

„Почти във всяка точка на света ние бяхме считани за престъпници – разказа Лилиън пред Би Би Си. - Повечето от лесбийките се криеха“. 

Когато двете жени започнали да се срещат, те не казали на близките си за своята ориентация. 

„Това беше време, когато трябваше да си държиш устата затворена“, казва Филис. 

Колегите от университета обаче не можело да бъдат излъгани. „Те ни наричаха „Филиън“ и „Лилис“, защото ходехме навсякъде заедно“, казва Фадерман. „Струва ми се, че всички разбраха, че сме двойка, когато започнаха да излизат моите книги за историята на лесбийството“. 

През 1974 г. те решили да си имат дете. Лилиън е 11 години по-млада от Филис и тя отива в клиника по репродукция. 

Изкуственото оплождане по онова време не е обичайна практика, особено за самотни майки. Лилиън обаче убедила лекаря да й помогне. 

„Лекарят ме попита защо не съм омъжена, ако искам да имам дете – спомня си тя. - Аз отговорих: „На 34 години съм, имам научна степен и съм втори вицепрезидент на университета по учебната част. На мъжете им е сложно с мен“. 

Лекарят се съгласил с изкуственото оплождане, което преминала успешно. 

Семейство от трима души 

Лилиън ражда сина си Авром през 1975 г. Той е единственото дете в семейството. 

Скоро жените разбрали, че тяхното положение е сериозно уязвимо от законова гледна точка. 

„Безпокоеше ни, че нямахме законна връзка – спомня си Лилиън. - Вълнуваше ни, ако Авром се разболее и Филис трябва да го заведе на лекар, то няма да има никакви законови основания той да бъде смятан за неин син“. 

По онова време еднополовите двойки не са имали право да осиновяват деца и да раждат чрез изкуствено оплождане. 

Тогава те решават да се възползват от съществуващ в Калифорния закон, който разрешава осиновяване между пълнолетни, ако разликата във възрастта им е не по-малко от 10 години. 

В такъв случай Филис можело да стане баба на Авром. Двойката била категорична в решението си. „За мен това беше само начин да стана законен роднина на Авром“ - разказа Филис. Тя дори се пошегува в интервюто си, че са извършили инцест. 

Лилиън говори за решението по-сериозно. „Не ни се струваше странно, защото никога не сме се отнасяли една към друга като майка и дъщеря. Направихме това, за да заобиколим закона“. 

Мама Филис 

Жените използвали своята „история“ не само в отношенията си с бюрокрацията. „Когато Авром се роди, около него нямаше много други деца, възпитавани от две майки-лесбийки. Когато беше малък, той представяше пред децата Филис като своя баба“, казва Лилиън. „Струва ми се, че му е било по-лесно, макар че той отлично знаеше, че Филис е втората му майка“. 

„Той винаги я е наричал „мама Филис“. Сега той е на 45 години и продължава да я нарича така“, добавя Лилиън. 

Калифорния легализира еднополовите бракове през 2008 г. Лилиън и Филис се женят на следващия ден след приемането на закона. 

Те не анулирали осиновяването, така че от гледна точка на закона били майка и дъщеря, сключили брак. 

„За нас осиновяването беше само на хартия, така че ни беше все едно“, казва Лилиън. 

Лоши новини 

Скоро обаче жените научили, че техният брак е недействителен, тъй като осиновяването не е анулирано. 

Нещо повече, в редица американски щати те практически е можело да бъдат привлечени под съдебна отговорност за инцест, ако бяха отишли там, без да разтрогнат осиновяването. 

Когато през 2015 г. еднополовите бракове са легализирани на цялата територия на САЩ, юрист ги посъветвал да анулират осиновяването и да се оженят отново. Така и направили. 

Скоро синът им Авром ги помолил нещо. „Когато Филис „се отказа от мен“, нашият син разбра, че юридически той повече не е свързан с нея. И помоли тя да го осинови“. 

И отново осиновяване 

Церемонията се състояла в присъствието на жената и сина на Авром. 

„Това беше нещо специално, Пяла съм му приспивни песнички, когато беше още в утробата ми, сменяха съм му пелените, когато беше бебе, а сега той е възрастен мъж и иска по закон да стана негова майка“, казва Филис. 

 .dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар