Как едно американско семейство си купи къща в Италия онлайн "на сляпо" 

12 април 2021 06:46   2944 прочита


Как едно американско семейство си купи къща в Италия онлайн "на сляпо" 
 

 
Колко от нас, скучаейки вкъщи са виждали красива снимка от чужда държава и са започвали да планират живота си там? 

Навярно повечето хора поне веднъж са си мечтали за вила на красивата Френска ривиера или в Италия. Но колко от нас всъщност са тръгнали напред, закупили са имот и са планирали този бъдещ живот - без да стъпят дори да стъпят на мястото от своите мечти? 

Майкъл Барет е един от тях. 

Роденият в Чикаго мъж прекара голяма част от локдауна през 2020 г., взирайки се в домове за продажба в Италия. Но вместо да се задоволят само с гледането, той и съпругата му Аида отиват една крачка напред - и си купиха къща, без никога досега да са я виждали наживо. 

Барет, че покупката на имот от разстояние е била далеч по-разумна от това, което правят много неиталианци - да отидат на почивка, да се влюбят в това, което виждат, да посетят шепа места и да направят оферта. Всъщност, смята той, това може да е пътят напред в един пост-пандемичен свят. 

Звучи като история на ужасите. Шестдесет и няколко американски двойки купуват къща в чужбина, без да я видят, без да са се срещнали с продавача, агента, архитекта или дори интернет приятеля, който е подписал пунктираната линия за тях. Но сем. Барет са убедени, че това е най-умното нещо, което са могли да направят. 

Решения, решения 

Майкъл и Аида Барет може и да живеят в Уисконсин, но те не са начинаещи в Италия. Аида е от Калабрия - двойката се запознава, когато тя идва на почивка в Чикаго преди 35 години. Още след сватбата си редовно посещават родния й дом - тя остава там за няколко месеца, а той се присъединява към нея за две или три седмици, всяка втора година. 

Двойката прекарва половината от времето си във вилата на семейството й в Калабрия, а през останалото време пътуват из останалата част на Италия. Така Майкъл Барет се влюбва в страна. 

"Аида ми отвори границите", казва той пред CNN. Майкъл е дълбоко влюбен в Италия - но истинската Италия, а не в тази, за която чужденците са склонни да фантазират. Двойката решава, че когато се пенсионира, трябва да живее там. 

"Може би съм малко по-ентусиазиран отколкото жена ми", казва Майкъл. "Тя познава всеки детайл от италианската култура - тя е от Амантея и има диплома по италианска история и литература. Но аз казвах на всеки няколко седмици: "Да отидем в Италия". Обичам всеки детайл от това място, наистина го обичам. Мечтаех да се преместя завинаги. " 

Семейството се съгласява, че след пенсионирането си, ще живее в Италия - но също така знаеха, че нещата в Италия отнемат време. "Трябва да сте много търпеливи, правейки каквото и да било в Италия, а ние не искахме да бъдем в B&B в продължение на две години, докато къщата ни се реновира", обяснява Майкъл Барет. "Ще сме щастливи да се преместим, но не и без да установим нови корени. Да бъдем номади не е чудесна възможност на нашата възраст. " 

Решение първо: взето. Двойката иска да купи къща няколко години преди пенсионирането си, за да бъде дома на мечтите им готов, когато решат да се нанесат в нето. Решението бе взето в края на2019 г., а 2020 г. бе времето за покупка. 

Решение второ: къде да купят къща. Това беше малко по-трудно. 

Легендарните домове от 1 долар в Южна Италия не бяха за семейство Барет. От една страна, те ще изискват твърде много време и обновяване. От друга страна, те бяха прекарали много време в Амантея и разбраха, че Южна Италия е твърде отдалечена от големите градове за тях. Така те съставиха списък с изисквания, който е прекалено специфичен. 

"Трябваше да бъде в рамките на два часа път от голям град, с модерна медицинска помощ и голямо международно летище", казва Барет, който споделя, че са търсили нещо "евтино и весело", а не нещата, които американските имигранти често търсят в Европа. "Искахме да сме близо до водата, на пешеходно разстояние. Искахме също така да сме на пешеходно разстояние от гарата и пазара, за да можем да имаме възможност да останем без автомобили. Имотът трябваше да е годен за обитаване. Три спални и две или повече бани. " 

Семейството също така не иска и да бъде близо до други американци. "Когато видя куп американски туристи, искам да отида някъде другаде", казва Барет. "Чувствам се сякаш съм в Дисниленд. Винаги, когато съм в Италия, искам да бъда толкова италианец, колкото мога. Бране на портокали от дървото, каране на колело из провинцията, готвене на ястия в кухнята, започване на разговор със случайни хора на моя ужасен италиански. Обичам да ме пренасят в съвсем друга култура. " 

Да избереш правилното място 

Семейството набелязва локации. През януари 2020 г. те започват да сърфират в интернет, търсейки места, които биха могли да отговарят на изискванията им - и където биха могли да намерят нещо в ценовия им диапазон от 75 000 до 200 000 евро. Планиран е и полет до Италия през април или май 2020 г., надявайки се да изготвят кратък списък с къщи преди този момент. 

Но тъй като дъщеря им работи в Брюксел - за Pfizer, за тях беше ясно по-рано, отколкото за мнозина, че пътуването може би няма да се случи. "Нашите планове за закупуване на жилище бяха застрашени, но аз се наслаждавах е на онлайн търсенето", казва Барет. Така че двойката продължава да търси. 

Те се насочват към северния италиански регион на езерата, в близост до Милано и двете му международни летища. И въпреки че Комо и популярни места били далеч от бюджета им, те не можели да не забележат, че в южната част на Лаго Маджоре - западно от Комо, разположена на границата на Швейцария, има имоти, които отговарят на бюджета и желанията им. 

На малко повече от час път с кола до Милано, половината от това до летище Малпенса, а на прага им са Алпите. Всъщност това им напомняло за техния дом в езерото Женева, Уисконсин - лесно шофиране до Чикаго и летище О'Хеър наблизо, но със спокоен живот край езерото, където можеха да държат лодката си във водата. 

"Бързо се фокусирахме върху Маджоре. Продължавахме да разглеждаме други обяви, но се връщахме в Маджоре седмица след седмица", обяснява Майкъл. Имаше само един проблем: въпреки че са посещавали района на езерата преди и са били в Комо, нито Майкъл, нито Аида никога не са виждали Маджоре. 

Да купиш къща онлайн 

И така, как човек може да си купи къща на място, където никога не е бил, по време на глобален локдаун? 
За семейство Барет били просто - просто включете трета страна. 

Когато молбите им към брокерите на недвижими имоти остават без отговор, те установяват контакт с брокера Шон Карлос, който работи между Милано и Тоскана. Те му разказват плана си - че ще изготвят кратък списък от имоти и той ще трябва да ги посети и да ги заведе на виртуални разходки. За всеки, от който се интересуват, те ще поръчат доклад на архитект. И ако искаха да купят, Карлос щеше им съдейства. 

Къде го намериха? В група във Facebook. Може би това ви кара да се чувствате неловко, но сем. Барет са убедени в качествата му: "Когато говорих с него, разбрах, че не само аз го интервюирам, той ме интервюира и това ме накара да се чувствам по-удобно“, казва Майкъл Барет. "Говорихме за нашата семейна история - че съпругата ми е завършила Римския университет, дъщеря ми - в Милано. Той ме проучвашепо същия начин, по който и аз него и мисля, че ако се бях представил като новак, щеше да ни откаже да ни помогне. " 

Карлос потвърждава това. "Трябва да внимавам с хората, с които работя, затова в началото задавам много въпроси, за да видя къде се намират в мисловния си процес и дали просто пазаруват през прозореца", казва той. "Фактът, че съпругата на Майкъл е италианка и той прекарва значително време в Италия, означава, че те са много по-високо в кривата на знанията, отколкото много чужденци, които може би са почивали тук няколко пъти. " 

Затова той се съгласява да ги приеме като първите си отдалечени купувачи. 

Разбира се, те не осъзнавали колко отдалечено щеше да бъде в този момент - семейство Барет смятали, че дъщеря им може да отлети от Белгия, за да подпише. Но това нямало как да се случи. 

Като резервация на Airbnb 

От март до май миналата година Майкъл и Аида търсят в интернет за потенциални домове. "Решаването на местоположението беше почти същият процес, който използвахме по време на почивките си в Италия - щяхме да проверим местните удобства и да разгледаме транспорта и климата и да видим какъв би бил местният живот, включително възможностите за пазаруване", обяснява Барет. 

Те създадоха верига - щяха да намерят списъци с потенциални домове и да ги предадат на Карлос, който щеше да направи собствено проучване. "Ако имотът има потенциал, той ще се свърже с представителя на местния продавач и ще получи допълнителна информация", допълва Барет. "Шон беше много добър в попълването на празните места, за да има пълен виртуален процес. Трансатлантическото пазаруване вкъщи се превърна в процес, подобен на извършването на резервация на Airbnb, само че залозите са много по-високи. " 

Барет, продуктов мениджър, който осъществява международни продажби в ежедневната си работа, пое процеса изцяло в свои ръце. Накрая намира мястото - то е в Леса, от западната страна на Пиемонт на езерото Маджоре - и дори има гледка към езерото от последния етаж. Но по време на видео обиколка с Карлос става ясно, че тя е в много по-лошо състояние, отколкото предполагаха снимки в обявата. "Реших в средата на видео обиколката, че състояниет на дома не е добро", казва Барет. 

Така те преминаха към следващата къща. На пет мили южно от Леса беше Мейна, друг град край езерото. Тук красива каменна арка с храст водеше към улица с къщи, с лимони от двете страни - един от тези домове се продаваше. Триетажна къща от началото на 1900-те: три спални, три бани, която има вътрешен двор, споделен с близките къщи - предлагащ както поверителност, така и паркинг. 

Те бързо поръчаха доклад от архитект. Домът е в добро състояние, гласи той. Там доскоро е живяла възрастна двойка Видео обиколката потвърди: може да са на около 5000 мили, но им хареса. Те направиха оферта: 75 000 евро. Собствениците са я обявили за 85 000 евро, но все пак се съгласяват. "Купихме я изцяло въз основа на информацията в доклада на архитекта", признава Барет. "Това може да е по-малко романтично, отколкото да се влюбите в имот, докато сте на почивка. Но ни позволи висококвалифициран местен специалист да детайлизира имота от техническа гледна точка. Той не само оценява подробности, които повечето купувачи на жилища пропускат, но планира и бъдещите ремонти. Почти ме притесни колко беше лесно. " 

Най-лошият сценарий 

Изминаха почти четири месеца, откакто Майкъл и Аида Барет купиха къщата, в която планират да прекарат старините си. И все още не са я виждали. Те се надяват да стигнат там, след като вече са получили ваксина, а ограниченията за пътуване бъдат отпуснати. Но какво ще стане, ако, когато стигнат там, не им хареса? 

Оказва се, те са обсъждали това. 

"Най-лошият сценарий е да не ни харесва", казва Майкъл Барет. "Тогава какво бихме направили? Е, ще имаме къде да живеем, докато търсим алтернатива, което е хубаво. И тогава ще си наемем дом - мисля, че ще се наеме доста по-лесно, така че имаме план Б, ако не ни допадне. " 

Разбира се, те се надяват план А - да живеят в него завинаги - да надделее. "90% сме сигурни, че е правилният, дом, само защото очакванията ни са доста скромни", допълва Майкъл. 
 www. dnes. bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар