Как един град се справи със заразата 

01 ноември 2020 20:58   3787 прочита


 

 
В началото на юли нощите в Мелбърн бяха дълги и тъмни. Културната столица на Австралия се изправяше пред ужасяващата реалност на поредната смъртоносна вълна от коронавирусни инфекции. Още тогава бяха предприети крайни мерки - градът отново се затвори, за да успее да овладее кризата. 

Повече от 110 дни по-късно експертите смятат, че Мелбърн се очертава като световен лидер в потискането на втората вълна от COVID-19 заедно със Сингапур, Виетнам, Южна Корея, Нова Зеландия и Хонконг. 

Райна Макинтайър, професор по биосигурност в университета "Кирби" от Университета на Нов Южен Уелс, заяви пред BBC, че реакцията на Австралия е "светлинни години напред" от САЩ и Великобритания. 

"Това бе просто напълно шокиращо. Когато мислим за пандемии, не смятаме, че добре осигурените държави с високи доходи ще се разпаднат по шевовете, но точно това видяхме", споделя тя. 

Петте милиона жители на Мелбърн са отново свободни. Австралийският град изтърпя една от най-дългите и трудни блокади в света. И въпреки че тя бе катастрофална за бизнесите и смазваща за мнозина работници, здравните специалисти смятат, че все пак блокадата е дала резултат. 

Налице е предпазлив оптимизъм, че най-лошото е свършило, тъй като броят на заразените е изключително малък. 

"Гордея се с постигнатото тук", казва професор Шарън Люин, директор на Института "Дохърти" в Мелбърн. "Резултатът е изключителен - но все пак не без болезнени последствия. " 

В понеделник Мелбърн не съобщи за нови ежедневни случаи на коронавирус за първи път от юни. В началото на август всеки ден болните бяха около 700, десетки хора умираха. Градът бе в основата на разгръщаща се криза в общественото здраве, а в други части на Австралия, които предимно бяха удържали COVID-19, хората затаиха дъх. 

"Европа и САЩ са изправени пред изключително висок брой на заболелите. В Австралия имахме изолирано огнище, точно в Мелбърн, а останалата част от страната имаше изключително нисък брой дневни случаи. На много места те бяха сведени до нула", каза проф. Люин. "Нямахме друг избор, освен да влезем в пълна блокада, за да се присъединим към останалата част от страната, която бе чиста от COVID-19. Това ни даде мотивация. " 

Маските станаха задължителни във Виктория, а в Мелбърн бе въведен вечерен час. 

Животът се оттегли от затворените помещения, докато на фронтовата линия на невидимата война застанаха здравните работници и жителите на домове за възрастни хора. Истинското въздействие върху психичното здраве на хората може никога да не бъде известно. 

"Разбираме защо правителството предприе тези мерки, които сработиха, но смятаме, че то може да действа по-бързо при облекчаването на ограниченията. Те възприемат прекалено предпазлив подход", обясни Адел Салман, вицепрезидент на Съвета на Виктория, миналата седмица. "Напрежението върху семействата, нарастването на домашното насилие - всичко това е от значение. " 

При глобална пандемия стратегиите за контрол на заболяванията варират в различните държави. Ключова част от защитата на Австралия е нейната география. Тя е голям, изолиран остров. През март тя затвори международните си граници за чуждестранни пътници, за да спре вноса на инфекции от чужбина. 

От началото на пандемията в Австралия са направени почти 8, 5 милиона теста. Повече от една трета идват от Виктория. 

"Изключително добре се справихме с тестването", споделя проф. Люин. Друг експерт, Майкъл Тул, казва: "Само Виетнам и Хонконг се радват на подобен успех при потушаването на втората вълна. " 

"Саможертвата на обществото по време на блокадата постави Австралия в добра позиция да поддържа много малък брой случаи през идното лято", каза проф. Тул, международен здравен специалист от института "Бърнет" в Мелбърн. 

Но са допуснати и сериозни грешки. 

Гражданите и постоянните жители имаха право да се връщат в Австралия. При пристигането им те трябва да са под 14-дневна задължителна карантина. Но нарушаването на сигурността в хотелите в Мелбърн позволиха на вируса да премине от пътуващите към персонала, а от там - в общността, запалвайки смъртоносната втора вълна. Тези грешки се разглеждат от съдебно следствие. 

Имаше и критики, че здравната служба на Виктория не е разполагала с достатъчно ресурси, когато е настъпила кризата, и че в ранните етапи проследяването на контакти на известни инфекции е било недостатъчно. Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че пред Виктория "е имало реални предизвикателства, но ситуацията се подобрява". 

Той е идентифицирал четири критични стълба в решителния отговор на Австралия срещу COVID-19: затварянето на международните граници, "еднакво добро" тестване във всички щати и територии, проследяването на контакти, където Нов Южен Уелс е определил "златния стандарт" и общността, която е приела протоколите за дистанциране. 

Премиерът Даниел Андрюс заяви, че държавата е готова да предприеме "стабилни стъпки към нормално COVID-лято по нормална COVID-Коледа". 

Но няма преждевременно усещане за триумф. Повече от 900 смъртни случая, свързани с COVID-19, са докладвани в Австралия, вирусът не е елиминиран и бдителността ще трябва да надвие апатията и самодоволството. 

"Няма да успеем да се справим с болестта, освен ако не променим начина си на живот, докато не получим достатъчно ваксини, които са ефективни", предупреди проф. Макинтайър. "Не можем просто да се откажем и да пожелаем животът ни да се нормализира. Това е природно бедствие, което се случва веднъж с живота, с катастрофални размери. " Глас бг 


Още за: град   Мелбърн   зараза   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар