Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света 

29 март 2021 08:47   3497 прочита


  

Топлото време привлича туристите към Шепи, равен блатист остров близо до устието на река Темза. Всяко лято те запълват многобройните къмпинги с каравани на Шепи или се насочват към селата с морски забавления, атрактивни за британските туристи от старата школа: кръчми и зали за електронни игри, мини-голф и риба с чипс. 


Друг вид посетители отсядат целогодишно. По полета и блата в източния Шепи са разположени три затвора, в които се помещават около 2500 мъже. Гигантските вятърни турбини стоят като на караул пред обвитите с лишеи стени на "Елмли", най-големият затвор от трите, където е работил 52-годишния Пол Тотман.,пише Дневник  


На 28 октомври, в сряда, той се прибрал вкъщи "много ядосан", разказва съпругата му Лора. Случаите на заразени с COVID-19 сред персонала и затворниците нараствали и Тотман, който бил астматик, се чувствал застрашен. Тя допълва, че от затвора се обадили, за да кажат на Тотман, че е бил в контакт със заразен и че трябва да се самоизолира. Скоро Тотман също се оказал с положителен тест, втресло го и започнал да се бори да си поеме дъх. 


Шепи беше леко засегнат от първата вълна на пандемията миналата пролет. Този път болестта се прегазва затвора и целия остров. Това силно удря семейство Тотман. Лора и дъщеря им Хати се разболяват и в рамките на една седмица от неговия тест Пол е откаран в болница. "И тогава нещата станаха наистина зле", разказва Лора. 

 

Островът е бил обект на инвазии още от времето на Ивар Безкостни и неговите орди от викинги са го завладели през IX век. Пристигането на B. 1. 1. 7 - по-смъртоносен и по-лесно предаван вариант на коронавируса - също е бързо и разрушително. 

Въпреки че учените казват, че първият известен случай е бил проследен по-късно до друго място в графство Кент, именно Шепи и неговият район Суейл са мястото, където вариантът за пръв път се установява. 


Новият "предизвикващ загриженост вариант" бързо се разпространява от Кент в Лондон и Южна Англия, като от приблизително 3% от случаите в Англия в края на октомври става 96% в началото на февруари. Буквалното му избухване изстреля британските жертви на Covid в зоната на шестцифрените данни - сега те са 126 000. Две трети от тези смъртни случаи са настъпили след 20 септември, когато вариантът е открит за първи път. 

 


За така наречения Кентски вариант (по-известен като британски) вече са съобщили повече от 100 страни. Последните изследвания показват, че той е не само по-заразен, но и по-смъртоносен, въпреки че съществуващите ваксини все още действат срещу него. Пристигането на варианта увеличава броя на заразените и на други места в Европа, което заплашва да надвие бавните програми за ваксинация. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията прогнозират, че до края на този месец B. 1. 1. 7 ще бъде доминиращият вариант в САЩ; експерти предупреждават, че страната трябва да се готви за посрещнане на удар, а не - както правят много щати - да отслабва ограниченията. 


Вариантът от Кент е идентифициран от консорциума COVID-19 Genomics UK или COG-UK, уникално научно начинание, започнало миналия март, за да се изследва как геномните изследвания могат да помогнат за справяне с пандемията. Откакто се появи през 2019 г., коронавирусът мутира хиляди пъти. Тези мутации могат да бъдат проследени чрез секвениране или "четене" на генома - пълният им набор от генетични инструкции. 


Стенописът "Русалката от Монтгомъри" в Шернес, главният град на остров Шепи, която държи ръката си на детонатор за тротил. Всъщност причината е британския военен кораб "Монтгомъри", който потъва до острова с около 1400 тона експлозиви и легендата, че русалка пази да не го доплижават любопитни. © Reuters 
Стенописът "Русалката от Монтгомъри" в Шернес, главният град на остров Шепи, която държи ръката си на детонатор за тротил. Всъщност причината е британския военен кораб "Монтгомъри", който потъва до острова с около 1400 тона експлозиви и легендата, че русалка пази да не го доплижават любопитни. 


Решаването на загадката с варианта от Кент е надбягване с времето за учените от COG-UK, които са попълнили почти половината от световния каталог на геномите на COVID-19. Първият случай на B. 1. 1. 7 по-късно беше проследен назад във времето до септември, но учените не го свързваха напълно с вълната от нови случаи чак до декември, когато потвърдиха опасенията си. Вариантът е толкова трансмисивен, че буквално прескача ограниченията за борба с вируса. 

По това време COG-UK прави секвениране на около 9000 проби седмично, използвайки остатъци от тампони от лабораториите, където се обработват повечето британски Covid-тестове. През по-голямата част от миналата година този процес отнемаше около две седмици. Но събирането и секвенирането на геноми е - относително казано - лесната част. Много по-трудно е бързо да се установи дали даден вариант е по-заразен или смъртоносен - или, в случая на B. 1. 1. 7, и двете. Редица фактори могат да обяснят скока в броя на заразените - от конкретно събитие, превърнало се в огнище за "супер разпространение", до промяна в човешкото поведение, тъй като горещото време бе сменено от студено. 

Освен това, въпреки че две седмици между взимането на проби и секвенирането са кратък срок според стандартите на геномните изследвания, те не са били достатъчно бързи, за да се справят властите със силно заразния вариант. Докато някъде в страната учените се чудели какво става, погребалните агенти на Шепи работели по 18 часа на ден, за да се справят с мъртвите, а болниците на Кент се пълнели с пациенти, които често били твърде зле, за да ги спасят. 

 


Имаше седмици, в които работехме по 18 часа на ден, за да се справяме с починалите, споделят от погребално бюро. © Reuters 
Имаше седмици, в които работехме по 18 часа на ден, за да се справяме с починалите, споделят от погребално бюро. 


В крайна сметка благодарение на далечен колега, подсказал им къде да гледат, както и на трикове, включително тестове за Covid, учените на COG-UK се насочват към Кентския вариант и по-бързо потвърждават колко опасен е той. "Нямаше някакъв определен метод за откриване на вариант като този", казва Ерик Волц, генетичен епидемиолог от Имперския колеж в Лондон и член на COG-UK. "Трябваше да го правим в движение и да разработваме методи, докато изследваме. " 


Въпреки че учените не можаха да спрат варианта да завладее Великобритания, те станаха своеобразна алармена инсталация за света. А Шепи се беше превърнал в невероятна хранителна среда за размножаване на вариант, който започва да обхваща света. 


  


Остров, откъснат от света 

Заразите не са нещо непознато за Шепи. Край западния му бряг се намира Островът на мъртвеца, кална ивица, обсипана с човешки кости, за които се смята, че принадлежат на мъже и момчета, починали от инфекциозни болести на затворнически кораби, закотвени наблизо векове наред. 

Едно такова заболяване е "блатната треска", по-късно известна като малария, разнасяна от комари, множащи се в блатата на Шепи. Последната голяма епидемия от малария във Великобритания се случва на острова, донесена от войници, които се завръщат след Първата световна война. (След друг по-ранен конфликт - битката при Трафалгар - тялото на адмирал Нелсън е било донесено на брега в Шепи, потопено в бъчва с алкохол, за да се съхрани.) 

Приливният пролив, който разделя Шепи от останалата част на Кент, е тесен и покрит от два моста, по-големият от които е открит едва през 2006 г. Някои местни жители все още смятат острова за откъснато място. Анджела Харисън, местен общински съветник, отговарящ за здравето на населението, е родена в Шепи и твърди, че познава хора, които никога не са го напускали. Централен Лондон се намира само на 40 мили нагоре от Темза, но Шепи (население от 40 000 души) се чувства недокоснат от столичното богатство или ценности. 

Остров Шепи се намира в устието на Темза и на 50-ина километра източно от Лондон. © Goofle maps 
Остров Шепи се намира в устието на Темза и на 50-ина километра източно от Лондон. 


Харисън казва, че в края на октомври е станало ясно, че нова вълна от случаи на заразата е засегнала острова особено силно. "Всички задаваха един и същи въпрос: Защо - какво направихме? ", описва тя. По думите ѝ някои островитяни обвиняват външни хора, че са внасли вируса или се обвиняват един друг, че не носят маски за лице. Шепи е уязвим, защото много хора работят в центрове за разпределяне на храна, домове за възрастни или по къмпинги - работа, която не могат да вършиш и да си стоиш у дома. 


Бил Татън, съветник, който представлява Източен Шепи, живее в Уордън, село, обградено от големи къмпинги за караванни. Според него островът е трябвало още през есента да затвори двата моста и да премине към "разумно блокиране - никой не влиза, никой не излиза, за две седмици". 


Имаше хора..., които казват: Откакто построиха този много висок мост през Суейл, само си имаме проблеми. 
Бил Татън, общински съветник 

Мостът свързва Шепи с останалата част на Кент - графство, известно като "градината на Англия" заради изобилие в миналото от овощни градини и полета с хмел, както и заради плажовете, замъците и перфектните английски села като от пощенска картичка. Но Кент е по-малко идилично място, отколкото предполага неговият имидж. "Има голямо класово разделение, голямо географско разделение", казва Джаки Касел, експерт по обществено здраве в Медицинското училище в Брайтън и Съсекс, израснала в Шепи. "Повечето пари са съсредоточени в средата на графството и по-голямата част от бедността е по краищата. " 

 


Едно от бедните места е главният град Шернес. Той се нарежда сред най-нуждаещите се райони във Великобритания; около половината от децата му живеят в бедност. Много хора свързват упадъка на Шепи със затварянето на военноморската корабостроителница през 1960 г., което оставя без работа хиляди. Други стотици изгубиха работата си, когато стоманодобивната фабрика затвори през 2011 г. 


Днес работните места в Шепи обикновено са оскъдни и некачествени, каза съветник Татън. Много островитяни търсят работа на това, което те наричат "континента" - т. е. Великобритания. 


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света© Reuters 

 

Един от най-големите работодатели на Шепи е затворническата служба на Нейно Величество. Тотман е работил в "Елмли" от 22 години. Лора каза, че съпругът й просто е приел, че коронавирусът е направил и без това трудната работа още по-рискована. Социалното дистанциране често е невъзможно в килиите и тесните места за разходки, а вентилацията е лоша. 


"Не можете просто да отворите прозорците и да проветрите със свеж въздух", казва Лора. На 6 ноември Тотман е откаран в болница в Маргейт, град в Кент на морския бряг. Лора разговаряла редовно с него по приложението Facetime, докато гласът му бил приглушен от кислородна маска. 


Майк Ролф, който е работил с Тотман в "Елмли", е основател на Съюза на служителите в наказателното правосъдие и казва, че представлява около 450 служители в трите затвора на Шепи. "Наистина просто нямаше как да защитим когото и да е, след като имахме тази болест в затвора", каза той. "Дори тези, които наистина бяха внимателни, я хващаха доста лесно. " 

Ролф изчислява, че 75% от 500-те служители на "Елмли" са дали положителни проби за COVID по време на неотдавнашния скок на заразените. В един момент, казва той, около 100 служители не работеха. 

 


От затворническата служба заявиха, че са предприели "бързи и решителни действия" в началото на пандемията, за да ограничат разпространението на вируса. Това включва спиране на посещенията за възрастни затворници, създаване на 1200 временни килии и предоставяне на повече лични защитни средства на персонала. Затворническата служба също заяви, че е наложила по-широкото използване на маски за лице от своите служители в инструкции, публикувани на 12 октомври - по това време, казва профсъюзният лидер Ролф, огнището в "Елмли" вече се е разгаряло. 


Не носехме маски за лице, докато не се появи проблем. 
Майк Ролф, основател на Съюза на служителите в наказателното правосъдие 

Запитан по този въпрос, говорител на затворническата служба каза, че усилията на нейния персонал са спасили живот и са запазили броя на заразените и на смъртните случаи от коронавируса "значително по-ниски от очакваното". 


Пандемията затисна районната болница 

По това време случаите на заразени нарастват в цялата страна. На 31 октомври премиерът Борис Джонсън обяви втората национална блокада на Англия, продължила четири седмици. Ресторанти, пъбове, спортни зали и магазини, които не са от съществено значение, бяха затворени, но - за разлика от първото затваряне през март 2020 г. - училищата останаха отворени, улиците бяха по-оживени и много от търговията продължи. 

Този локдаун доведе до намаляване на заразените в цяла Великобритания, но не и на остров Шепи. Към 18 ноември квартал Суейл е най-силно засегнатата точка на Обединеното кралство с 631. 7 случая на 100 000 души. Процентът в Шепи Изток, където се намират затворите, е поразителен: 2 079. 5 на 100 000 души или около девет пъти повече от средния за страната. 

Предприемач от Шепи на име Хенри Купър наблюдавал как болестта се разпростира в семейството му. Купър, който управлява къмпинг за каравани, се разболял след семейно събиране в края на септември. За няколко седмици коронавирусът убил дядо му, вкарал в болница баща му и докарал Купър до нещо, което днес той описва като чувство все едно си на прага на смъртта. 

Целият остров буквално иксплодира от COVID. Беше абсолютно ужасяващо. 
 
Хенри Купър, управител на Elmhurst Caravan Park 

Джефри Барет е генетик статистик и директор на инициативата за COVID геномика в Института "Уелкъм Сангър" близо до Кеймбридж, член на COG-UK, който обработва около половината от данните за генома на Великобритания. Първоначално Барет и други учени от COG-UK приписват бума на заразата в Шепи не на нов вариант, а на огнището в затвора "Елмли". Те предполагали, че огнището може да е заразило и местната общност. 


Барет каза, че сега е ясно, че е било точно обратното - не затворът заразява по-широката общност; а общността заразява затвора. 


След появата си през 2019 г. коронавирусът е мутирал хиялди пъти. Но "британският" му вариант бързо измества предишният доминиращ GV вариант и рязко увеличава смъртните случаи в страната до над 120 000. (данните са в проценти) © Reuters 
След появата си през 2019 г. коронавирусът е мутирал хиялди пъти. Но "британският" му вариант бързо измества предишният доминиращ GV вариант и рязко увеличава смъртните случаи в страната до над 120 000. (данните са в проценти) 


Същият скок на новите случаи, който Барет изучавал отдалеч, прегазил болница "Медуей Маритайм". Болницата се намира в Гилингам, на сушата, на 30 минути път с кола от Шепи и обслужва острова и останалата част от многолюдния северен Кент. През първите две седмици на ноември броят на пациентите с COVID в "Медуей Маритайм" се удвои. 


До края на ноември тя остава най-натоварената COVID болница в цяла Великобритания, като почти половината от нейните легла за възрастни, нуждаещите се от общи грижи, както и тези в тежко състояние, са заети от пациенти с болестта. Линейки чакат часове наред, докато персоналът се мъчи да направи място за болните. 


 р 


Всяка сутрин от болничното си легло в Маргейт служителят на затвора Тотман изпращал съобщения на жена си, за да ѝ каже как е спал. На 16 ноември съобщенията спрели. През нощта Тотман бил поставен на апарат за обдишване и приведен в медицинска кома. 


Три дни по-късно той бил преместен в болница "Сейнт Томас" в централен Лондон за лечение на ECMO. ECMO, или екстракорпоралната мембранна оксигенация, е рискована, последна процедура, която върши работата на опустошените бели дробове на Тотман, давайки им шанс да се излекуват. 


Лора заминала за Лондон, за да го види. Тя облякла защитен костюм, сложила маска и предпазен шит и седнала до съпруга си. Тръби вкарвали и изкарвали течности от коматозното му тяло. Лора имала надежда. Тя чувствала, че съпругът ѝ е късметлия да бъде поставен на това рядко лечение. 


Откриването на британския вариант 

В края на ноември бяха публикувани най-новите данни за британската инфекция. Те бяха първични. Въпреки продължилата седмици национална блокада, случаите все още се увеличаваха в Кент и Югоизточна Англия и служителите от общественото здравеопазване не можеха да обяснят защо. 


"В този момент не сме го мислили като въпрос на национална извънредна ситуация", каза Барет, статистическият генетик. В следващите дни и седмици обаче британските учени стигат до B. 1. 1. 7. 

Първият пробив се случва в началото на декември, когато Андрю Рембо, британски еволюционен биолог от Университета в Единбург, получава "подсказване" свой колега, работещ на хиляди мили. Това е бразилецът Тулио дъ Оливейра, който забелязал необичаен набор от мутации на вируса, когато изследва скок в случаите на заразени в провинция Източен Кейп в Южна Африка. По този начин Дъ Оливейра разкрива така наречения южноафрикански вариант, който отслаби ефективността на някои ваксини. 

Въз основа на този съвет, Рембо започва да комбинира британските бази данни за генома и вариантът B. 1. 1. 7 се откроява по две причини. Първо, бързо е натрупал поразителен брой мутации, общо 23. Второ, Рембо забелязва, че осем от тези мутации са върху протеина на шипа, който помага на вируса да се "закачи" за човешките клетки. Това е важно, тъй като потенциално влияе на степента на предаване на вируса. 

Необходими са още доказателства. Тогава се включва генетичният епидемиолог Ерик Волц, който проследява колко бързо се разпространява B. 1. 1. 7. 


Той казва, че данните на COG-UK показват бързо увеличааване на пробите от B. 1. 1. 7. "Скоростта на този растеж беше по-висока от всичко, което бях видял дотогава", казва Волц. 


Към 7 декември Волц излиза с оценка, след като е сравнявал увеличаването на B. 1. 1. 7 случаите с други варианти, и заключението е, че новият вариант се предава 70% по-лесно. Въпреки това, Волц първоначално е объркан тъй като по принцип вариантите могат да бъдат показват бързи скокове на случаите, след което изчезват. Но "колкото повече го изучавахме, толкова по-тревожно ставаше", кавза той. 


През септември 2020 г. вариантът В. 1. 17 е засечен в английското графство Кент. През по-голямата част от ноември Англия е в локдаун, но случаите в Кент продължават да се увеличават. Едва по-късно учените установяват, че вариантът се предава много по-лесно и прескача ограниченията. © Reuters 
През септември 2020 г. вариантът В. 1. 17 е засечен в английското графство Кент. През по-голямата част от ноември Англия е в локдаун, но случаите в Кент продължават да се увеличават. Едва по-късно учените установяват, че вариантът се предава много по-лесно и прескача ограниченията. 


Следващия ден, 8 декември, е важен. Великобритания става първата западна държава, която започва да ваксинира хората си срещу COVID, давайки надежда, че вирусът най-накрая може да бъде овладян. Рембо се присъединява към конферентния разговор на експерти от правителствената агенция, която се занимава с извънредни здравни ситуации в Англия, за да обсъди варианта, който заплашва да попари тези надежди. Решено е да се увеличат изследванията за B. 1. 1. 7. 


Проследяването на вариант чрез секвениране на целия му геном е точен, но бавен процес. Но Барет, статистически генетик, прави откритие, което го ускорява. 


Стандартните тестове, базирани на гените на коронавируса, не правят секвениране на целия геном. Те търсят три гена и дават положителен резултат, ако два от тях са безспорно засечени. До декември някои лаборатории забелязват, че необичаен брой положителни тестове не може да открият един от тези три издирвани гена. Барет бива помолен да разбере защо е така и скоро намира отговора: Тестовете не могат да открият гена, тъй като вариантът е довел до мутация. И този вариант е B. 1. 1. 7. 


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света© Reuters 

Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света© Reuters 

Това означава, че учените на COG-UK вече могат да проследят новия вариант чрез COVID тестове с липсващия ген. И тъй като резултатите от тестовете излизат за дни, а не за седмици при секвениране на генома, те биха могли да проследят варианта много по-бързо. 


До средата на декември учените потвърждават, че B. 1. 1. 7 е виновен за скока в случаите - и вероятно е по-заразен от предишните варианти. "Всички реагираха с стил "О, мамка му! ", каза сега Барет. 


До 18 декември доказателствата са официално разгледани от Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси - комитет от учени, който предоставя на правителството съвети за оценка на риска и мерки за смекчаване на кризата. Групата изразява "умерена увереност, че има демонстрация на значително увеличение на предаваемостта в сравнение с други варианти. " 


На следващия ден Борис Джонсън обявява, че новият вариант е до 70% по-лесен за предаване от предшествениците си. Правителството отменя внезапно коледните планове за милиони хора. Десетки страни забраниха полетите от и до Великобритания. Френските власти временно спряха всички пътувания през тунела по Ламанша, който свързва Великобритания - чрез Кент - с останалата част от Европа. Великобритания беше откъсната, един остров сам в пандемичния свят. 


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света© Reuters 

Надпревара между варианта и ваксините 

Пол Тотман, служителят на затвора в Шепи, не реагирал на лечението с ECMO. "Белите му дробове бяха твърде тежко повредени", казва днес съпругата му Лора. Пет дни преди Коледа, докато семейството е до леглото му, лекарите в "Сейнт Томас" изключили животоподдържащата апаратура. "Той беше само на 52", казва Лора. "Имаше години живот пред себе си. " 


В момента Великобритания излиза район по район от тримесечно блокиране, което заедно с бързо развиваща се програма за ваксинация рязко намали броя на смъртните случаи и на заразените с COVID-19. Това е състезание между варианта и ваксините, каза Ерик Волц, който прогнозира, че B. 1. 1. 7 ще продължи да расте в световен мащаб, но ще "се блъсне в защитната стена, след като ваксинираме повече хора". 


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света© Reuters 

Джефри Барет каза, че сега учените разширяват и ускоряват системата на COG-UK за геномно наблюдение, което им позволява да реагират по-бързо на огнища и мутации. Учените, казва той, обикновено действат под стимули, които определят тяхната кариера: Те публикуват резултатите от работата си и получават похвали за нея. 


"Сега стимулът е: Спасете човечеството", каза Барет. "Това е много повече от личните кариери. Надявам се да запазим малко от това и в бъдеще. " 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар