Живот след смъртта. Експерт разказа за перспективите за възкресението на хората 

15 февруари 2021 05:50   3514 прочита


 Преди няколко години жител на руския град Новосибирск е замразил мозъка на баща си. Мъжът вярва в научния прогрес и се надява, че в бъдеще неговият роднина може да бъде възкресен, съобщават световните издания. Интересни са особеностите на процедурата и нейните перспективи. 

Още от детството си Алексей е имал негативно отношение към смъртта. Той е смятал, че човек трябва да живее толкова дълго, колкото иска. Мъжът проследявал развитието на научния прогрес и все повече разбирал, че не трябва да се умира. След това той започнал да търси компании, които се занимават с криоконсервация. 

 


Когато бащата на Алексей починал, той се обърна към криокомпания, която се съгласила спешно да извлече и замрази мозъка на починалия. Той се надява, че в бъдеще ще има технологии за възвръщане към живот на хората, а органите (с изключение на мозъка) могат да бъдат отпечатани на 3D принтер. 

Лекарят Александър Едигер смята възкресението на хората за невъзможен процес. 

"Криониката в съвременната си форма е един от най-усъвършенстваните методи за измама. Научната перспектива не позволява такива неща. Опитите за възстановяване на замръзналия мозък дори до примитивно жизнеспособно състояние няма да бъдат увенчани с успех. Биохимично, физиологично и анатомично е невъзможно да се възстанови замръзналата микроархитектоника на мозъка", пояснил е лекарят. 

Валерия Удалова, генерален директор на компанията "КриоРус", е отбелязала, че интересът към криониката нараства с всяка година. Повечето хора, които гледат в бъдещето и не искат да умрат, сключват договори за криоконсервация. 

"Сключваме договор за научно-изследователска дейност. Ние разглеждаме криониката като експеримент, който може да продължи няколко десетилетия. Тази процедура е законна. Законът предвижда, че човек може да дари тялото си за научен експеримент. От желаещите се изисква волеизявление" разказала е Валерия Удалова. 


Контейнери за замразяване 

Процедурата по замразяване има два основни разхода - запазване на цялото тяло и главата или мозъка на човека. Освен това, ако човек има по-голямо тегло, тогава ще трябва да се доплати за него. Базовата цена за запазване на цялото тяло е 36 000 долара. Запазването на мозък или глава за руснак струва 15 хиляди долара, а за чужденците сумата е по-висока - около 17 хиляди долара. Компанията има и опция "криозастраховане" - когато хората правят малки месечни плащания през целия си живот, докато не загубят трудоспособност. 

Ако напредъкът продължи и не се случи някоя техногенна катастрофа, перспективите за крионика са огромни, смята Валерия Удалова. Основното нещо е да се запази правилно структурата на мозъка. 

"За да запазим правилно мозъка, ние започваме да работим с човешкото тяло. В ход е хирургическа операция. Свързваме се с кръвоносната система, отваряме мускулите, различните слоеве на тялото и достигаме например до сънните артерии. Това е най-простата технология. Въвеждаме специални канюли там. Поставяме ги там, правим дренаж в друга вена и отстраняваме кръвта. Вместо нея поставяме няколко криопротекторни разтвора, като постоянно охлаждаме температурата. Когато температурата вече е ниска, когато всичко се охлади, спираме процедурата и при ниска температура отстраняваме мозъка от главата", обяснила е главният изпълнителен директор на компанията "КриоРус". 

Валерия Удалова е отбелязала, че след процедурата за отстраняване, мозъкът може допълнително да полежи в студен, концентриран разтвор на криопротектор. След това той бързо се замразява, първо до -130 градуса, а след това до -196 градуса. След това тялото на починалия може да бъде подготвено за гражданското погребение. 


Още за: живо   т   смърт   възкресение   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар