Изплува тайна на 5200 години

27 юни 2020 14:15   6986 прочита


Човек, погребан в огромна, приблизително 5200 годишна ирландска каменна гробница, е продукт на кръвосмешение, открива ново проучване.

 ДНК, извлечена от останките на древния човек, показва необичайно голям брой идентични версии на едни и същи гени. Този модел показва, че родителите му са били или брат или сестра или родител и дете, екип, ръководен от генетиците Лара Касиди и Даниел Брадли от Trinity College Dublin, съобщава 17 юни в Nature.

 Новото откритие на ДНК, комбинирано с монументалната гробница, предполага, че управляващи семейства, които притежават достатъчно власт за такива големи строителни проекти, са се появили сред някои ранни европейски селскостопански общности, твърдят изследователите.

 Костите на човека преди това са били открити в гробницата на прохода Нюгранд, земна могила, обхващаща повече от 4000 квадратни метра в близост до река Бойн. Отвор на покрива в каменен проход с дължина 19 метра позволява слънчевата светлина да достига дълбоко в камера вътре в могилата в най-кратките дни в годината, което предполага структурата, притежаваща астрологично и религиозно значение.

 Екипът на Касиди и Брадли е изследвал ДНК от 44 индивида, погребани в различни ирландски гробници и гробове, датирани преди около 6 600 и 4500 години.

 Социално санкционираният кръвосмешение обикновено е рядък в историята, но е известен от случаи на кралски инбридинг. Срещането между братя и сестри, например, се е случило в някои древни общества с управляващи семейства начело с мъже, считани за богове, които не са обект на човешки кръвосмешения. Кралят на Древен Египет Тутанкамон, чието управление започва преди 3 352 години, е син на брат и сестра. Така че намирането на потомството на инбридинг в такава впечатляваща каменна структура силно подсказва за практика на инбридинг сред елити, дори и да не е категорична, казват изследователите./glas.bg


Още за: човек   години   тайна   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар