Ќовините на югозападна Ѕългари€
ƒомашен мехлем разрушава шиповете Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан 
   –егистрац舫абравена парола

»знесли сме ценни кожи за 11.3 млн. долара през 2018 г.


18 септември 2019 09:37   2492 прочитаЅългари€ е реализирала износ на ценни кожи с косъм за 11.3 млн. долара през 2018 г. “ова показват данни на  онференци€та на ќќЌ за търгови€ и развитие (”Ќ “јƒ) за предходната година. ¬ сравнение с предишни години, когато експортът ни е бил едва за хил€ди долари, то през 2018 г. той е отчел значителен ръст.

” нас регистрираните ферми за ценни кожи са само две, сочат данни на Ѕългарската агенци€ по безопасност на храните (ЅјЅ’) за август 2019 г. „≈дна от т€х отговар€ за над 90% от продуктите за Ѕългар舓, коментира председател€т на —дружение „ ампании и активизъм за животните в индустри€та“ ( ј∆») ѕет€ јлтимирска за „ћонитор“. ѕо нейни думи в двете ферми се държат около 130 хил. американски норки в клетките им, макар и да е възможно бро€т им да е по-гол€м. –еализираните приходи на само една от т€х възлизат на 3 хил. лв., а през 2017 г. те са били 171 хил. лв., сочат данни от финансови€ отчет на фирмата. “ук идва и разминаването между статистиката на ”Ќ “јƒ и данните на фермата. ќт сдружението см€тат, че е възможно фирмата просто да не отраз€ва приходите в документите си. —татистиките на ”Ќ “јƒ отчитат още, че през 2018 г.

Ѕългари€ е изнесла сурови ценни кожи в ƒани€ за 9.053 млн. долара, а през същата година скандинавската страна е внесла у нас същи€ продукт за 9.055 млн. долара. »зносът ни за ѕолша, ко€то е втора по производство на продукта, е на стойност от 1.946 млн. лв., а този за √ърци€ - 272 хил. долара.  аквато и да е причината за разминаването, от  ј∆» се обединиха около мнението, че тр€бва да се сложи край на този бизнес. «атова и от организаци€та са внесли в Ќародно събрание законопроект, с който се дава 2 години гратисен период на фермите да затвор€т. √ол€ма част от страните-членки на ≈— вече са въвели забрани, включително съседите ни —еверна ћакедони€, —ърби€, ’ървати€ и Ѕосна и ’ерцеговина. ѕоследните 3 дадоха 10 години на фермите да се приспособ€т.

Ќа въпрос на „ћонитор“ дали на родните 2 ферми ще стигнат тези 2 години, јлтимирска коментира, че създаването на ферми говори за проблеми н€къде отвън. “€ даде пример с ’оланди€, ко€то след забраната пренесла фермите си в ѕолша. „Ќещо подобно ни чака и тук, ако не предприемем мерки“, каза още шефът на  ј∆». Ќа въпрос защо чак сега се предприемат действи€, председател€т на едно от екосдружени€та √абриела ѕападопова отговори, че интересът към ценните кожи у нас започнал, когато по-големи страни изнесли производството си в бившите соцстрани. „¬ Ѕългари€ се работи с неактуални нормативни документи - обществото вече е узр€ло за едно по-хуманно отношение, но у нас лобито на производителите е силно и искат да спечел€т повече време“, допълни т€. јко законопроектът бъде приет, следващата година могат да бъдат спасени близо 200 хил. американски норки.

ѕрез миналата година световни€т износ на ценни кожи е достигнал близо 4 млрд. долара- 2.43 млрд. са били на сурови кожи, а обработените държат 1.59 млрд. долара. Ќа практика реални€т обем на тази индустри€ е около 30 млрд. долара, тъй като много производители на ценни кожи ги реализират на вътрешни€ пазар или ги изнас€т като модни издели€. «а периода 2016-2018 г. обаче световни€т износ отчита спад, като е стигнал ниво, по-ниско от средното за последните десетилети€. ѕричина за това са критиките относно този тип бизнес, както и отказа на модни гиганти да използват екзотични кожи в своите колекции. /Monitor.bg/

ќще за: кожи  години  експорт ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.