Има такъв град - без телефони и интернет 

18 октомври 2021 06:26   2100 прочита


 
 
Едно малко американско градче се превърна в убежище за хора, бягащи от дигиталната ера. Добре дошли в Грийн Банк! 

В градчето в Западна Вирджиния се намира обсерваторията Грийн Банк, която съществува вече шест десетилетия и изисква пълна радиотишина, за да може да надниква дълбоко в космоса. В резултат на това мобилните телефони в Грийн Банк са забранени със закон, разказва Евронюз, цитиран от БГНЕС. 

В града няма интернет и дори свещите за автомобили са забранени. Жителите на града вярват, че безжичният интернет и други радиосигнали са в състояние да ги разболеят. 

"Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, настъпва известно пречистване, което ти дава време да прочистиш съзнанието си", казва Ивон Уолъч, 59-годишна собственичка на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години. 

За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката шпионска инсталация, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. Зоната налага ограничения на радиовълните, създадени от човека, в 13 000 квадратни мили, които заобикалят Грийн Банк. Тези ограничения включват както сигналите на мобилни телефони, така и WiFi рутери. 

Представителите на туристическия отдел на щата Западна Вирджиния рекламират района, в който живеят по-малко от 200 души, като "най-добрата дигитална детоксикация". 

"В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата. 

Това намира отклик в страна като Съединените щати, където 85% от възрастните имат смартфон, а почти една трета съобщават, че са "почти постоянно" онлайн. 

Но не всички са доволни. 

Роденият в Грийн Банк Патрик Коулман, на 69 г., твърди, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати. 

"Хората, които живеят в този район, са лишени от мрежа за сигурност", казва собственикът на туристическа спалня, като посочва автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които "могат да оставят хората в безизходица". 

В последните няколко години обаче все повече тълпи прииждат в околностите, за да се отдадат на "Шангри Ла" на тишината. 

Нед Дохърти е дошъл в града, защото е бил заинтригуван от неговия по-малко свързан начин на живот. 

"Дойдох тук с надеждата за по-спокойна зона, място без WiFi", казва 38-годишният учител. "За всички това е "Шангри Ла" на тишината. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар