Иде ли страшен финансов мор до дни? 

19 септември 2021 07:53   1 коментар   5254 прочита


  
 
„Август е бил рекордно скъп месец, това е заради комбинация от много фактори. Наблюдавахме засилено търсене през юни и юли. То си даде своя резултат. Освен това и климатът предразположи за по-ниски добиви и рекорди. Наблюдавахме рекордни равнища при плодове и зеленчуци през август. Като разликата в потребителската кошница спрямо 2020 г. беше 10 лв. ”. 

Това заяви в ефира на „Събуди се” Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 
Според него към момента нещата са се нормализирали и разликата в потребителската кошница спрямо същия период през миналата година е 7 лв. „Шампиони” при покачването на цените са корнишоните, краставиците и пиперът – с около 50%. Основната причина за това е малката реколта и лошият климат. 

Не е възможно в тази конкурентна среда да има драстични увеличения. Цената на олиото пада както на европейския, така и на световния пазар. Имаме една добра година откъм реколта, а в България зърненият сектор има свръхреколта. 

Трябва да се гордеем с нашия зърнен сектор. Не само, че няма място за приказки от рода на „драстично”, „апокалиптично”, а напротив. Имаме всички основания да очакваме една низходяща тенденция. 

Може би ще има известно задържане на цената, предполагам, че в не много дълъг период ще наблюдаваме тенденция за понижаване на цената”, смята Иванов. 

Според него относно цената на хляба увеличението няма да е такова, каквото се очаква, но покачване ще има. Причина за това е промяна в цената на труда в сектора. 
 

 

 


Още за: финансов мор   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
20 Септември 2021 10:00 | До Струма
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Иде мор още днес, защото средношколниците от Струма пак пишат глупости, за да и вдигнат мизерния рейтинг хахаха
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар