Хиляди овце се разходиха из Мадрид

21 октомври 2019 10:24   3546 прочита


Много хора се събраха на фестивала Fiesta de la Trashumancia да наблюдават и снимат овцете, които се разходиха свободно в центъра на испанската столица Мадрид по повод годишната миграция на животните. Под звуците на флейти и дайрета кметът поздравява овчарите.

Стадото следва древен път, който в модерни времена минава по едни от основните и най-натоварени булеварди на испанския мегаполис. Годишната миграция на овцете (а понякога и бикове и коне) е традиция, фестивалът се провежда от 1994 г. Овчарите се позовават на свое право, датиращо от столетия, а именно да преместят стадата си от Северна Испания, където времето застудява, към по-топлата южна част на страната, където има тучни пасища през зимата.

Споразумението с фермерите е сключено от испанските власти през 1418 г. По силата на договорката всеки овчар заплаща на градския съвет по 50 мараведи – древни испански монети, за всяко стадо от 1000 овце, което преминава през Мадрид. Тази година стадото наброяваше 2000 мериносови овце и 100 кози. /standartnews.com


Още за: фестивал   овце   Мадрид   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар