Hеобичайна операция!  Докато оперират мозъка на жена, тя свири на цигулка ВИДЕО 

20 февруари 2020 06:45   2352 прочита


 
 Необичайна операция беше извършена в специализирана болница в Лондон при особени обстоятелства. 53-годишната жителка на Великобритания Дагмар Търнър буквално не може да живее без музика. Повече от 43 години свири на цигулка и работи в оркестъра. Въпреки това през 2013 г. на един от концертите тя получава припадък, който променя целия й живот. 

Лекарите диагностицирали жената с прогресиращ мозъчен тумор. Оттогава цигуларката преминала няколко курса по химиотерапия, което спряло растежа на тумора в главата. Въпреки това миналата есен лекарите заявили, че туморът отново се увеличава и се изражда в злокачествен. 

Затова Дагмар Търнър решила да легне на операционната маса, още повече, че лекарите са й дали добри прогнози. За целта тя е изпратена в болницата в Кралския колеж. Още на първата среща лекуващият лекар Кейомарс Ашкан обещава на пациентката, че ще се опитат да направят всичко възможно, за да може жената да продължи да свири на любимия си инструмент. 

С помощта на специални устройства е установено къде точно се намира туморът и кои области в мозъка на Дагмар Търнър са необходими, за да продължава да свири на цигулкат. Оказа се, че жената все пак е заплашена от загубата на способността си да свири на цигулка след операция. 

Затова лекарите се решили на нестандартна стъпка: да събудят пациентката по време на операцията и да й дадат инструмент в ръцете й. По този начин се очаквало хирурзите да не докосват важни области на мозъка, които са отговорни за движенията на ръцете, докато свирят на цигулка. Речено, сторено! Докато лекарите отстранявали тумора, жената свирела на цигулка и внимателно била наблюдавана от анестезиолога и терапевта. 

За щастие операцията минала успешно. Според лекарите те са успели да отстранят повече от 90% от тумора, включително всички области, в които подозират агресивна активност, и напълно се запазила функционалността на лявата ръка. Glas=.bg
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар