Градът, в който е забранено да се храниш на улицата

15 май 2019 10:17   4830 прочита


Когато пътувате по света, опитването на улична храна е задължително преживяване. Логично, това става на улицата.

Но не и в японския град Камакура.

Разположено на брега в префектура Канагава и известно със сърфинга, светилищата, храмовете и Великия Буда на Камакура, в населеното място има нова политика.

Според новите правила, влезли в сила на 1 април, туристите не могат да се хранят, докато се разхождат из града.

Въпреки това, ако те нарушат разпоредбата, няма да бъдат глобени, посочва CNN. Тази политика, разпространявана чрез знаци из града, има за цел да насърчава добрите нрави.

Въпреки че боклукът е посочен като една от причините, поради които новата наредба влиза в сила, според Japan Times разпиляването на храните се е превърнало в „обществен проблем“, тъй като попада по дрехите на хората и ги поврежда.

Това е случаят с Komachi-dori - улица с дължина 350 метра, която посреща до 60 000 посетители на ден.

CNN добавя, че проблемът надхвърля простото създаване на бъркотия. В Япония храната е предназначена да бъде ценена и опитвана с наслаждение - нещо, за което мнозина вярват, че е невъзможно, докато се храниш в движение.

Според местната асоциация на магазинерите обаче, това е само любезно предложение, което посетителите да следват. "Не можем да забраним храненето на улицата, тъй като това е един от начините да се насладите на разглеждане на забележителности", посочват от там.

Камакура не е единственият град в Япония, който държи туристите да се нахранят там, където са купили храната си. За Nishiki Market в Киото отпадъците са все по-често срещан проблем, тъй като много от 120-те магазина предлагат продукти в стил на улична храна, като например сладолед и пържена риба на клечка.

Именно последното е голям проблем, тъй като дървените клечки могат да наранят хората в претъпканото пространство на пазара.

През октомври бяха поставени знаци, които съветваха хората „да не се хранят, докато ходят”. Подобно на Камакура, политиката е по-скоро препоръка, а не правило.

Във Флоренция, Италия, от септември е забранено храненето на улици, разположени в близост до Uffizi Galleries и Palazzo Vecchio. Всеки, който наруши това правило, може да получи глоба от 150 до 500 евро.

Наредбата има за цел да намали количеството боклук и да направи по-лесно придвижването из тесните улички./ profit.bg/


Още за: град   хранене   улица   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар