Град в САЩ продава къщи за 1 долар 

01 април 2024 09:36   1 коментар   3238 прочита


 
Предлагат и безвъзмездни средства за обновяване на дома в размер на 50 000 долара 

  

Американският град Балтимор в Мериленд планира да продава изоставени къщи за по един долар в опит да съживи райони, поразени от престъпност и разрушение. 

Програмата, подкрепена от кмета Брандън Скот, ще предложи повече от 200 свободни имоти, собственост на града, на жители, които се ангажират да ги ремонтират и живеят в тях. Общинският съвет вече одобри тази мярка. 

Програмата на Балтимор е предназначена да даде предимство на индивидуалните купувачи пред строителните предприемачи, които ще трябва да платят 3000 долара на жилище. Предлагат се безвъзмездни средства за обновяване на дома в размер на 50 000 долара, но получателите трябва да бъдат предварително одобрени, за да получат заема. 
 
Някои организации с нестопанска цел вече призоваха града да предприеме действия срещу предаването на повечето домове на строителни предприемачи, което може да повиши цените и да изтласка бедните жители от пазара. 

Празните жилища са постоянен проблем в град Балтимор, където един от най-високите нива на престъпност в Съединените щати е концентриран в няколко квартала с висока бедност, пише Bloomberg. 
 
Мярката напомня на програмата на Балтимор за „дом в долари“ от 70-те години на миналия век, която предлагаше на собствениците имоти за един долар, ако ги реновират. Подобен опит беше направен и в Нюарк, Ню Джърси. 

Докато жилищната програма е насочена към няколкостотин домове, в Балтимор има около 15 000 изоставени имота към 2022 г., според градските власти. С течение на времето в него могат да бъдат включени и други обекти. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
01 Април 2024 23:09 | Ayyy
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

bednist v Hamerika, aaayyy !!!
hahah, lumpeni, e vi q Hamerika !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар