Германски учени: След COVID-19 често се стига до увреждане на органи 

22 юли 2021 07:53   3717 прочита


 
  
Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия – обикновено увредени вътрешни органи. Това са установили изследователи от университета в Улм. 

“Проследихме 250 пациента, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи”, казва Доминик Букерт, главен лекар на специализираната лечебница за вторични последствия от COVID-19, засягащи белите дробове, сърцето и съдовете. 

Миокардит и задуха 

Но и останалите пациенти не са без оплаквания. При тях не е установено увреждане на органи, но обикновено те издържат по-малко на натоварвания, отколкото преди болестта, обяснява Букерт, предава “Дойче веле“. 

Той разказва, че повечето пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст между 40 и 50 години, главно мъже. 

“Всъщност тези хора са относително здрави, нямат хронични заболявания”, констатира главният лекар, който добавя, че сред пациентите обаче има и млади мъже на възраст около 20 години. 

Университетската клиника създаде още през февруари тази лечебница, която е и център за консултации при т. нар. пост COVID синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-вече на възпаления на сърдечния мускул и на последиците от такива възпаления. “Сред тях са сърдечна слабост и прескачане на сърцето”, казва Букерт. 

“При белодробните отклонения пък наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове. ” 

Последицата е позната на много хора, прекарали такива заболявания: задуха. 

Потвърждение на известното досега 

Резултатите, получени в Улм, се покриват с изводите, които и други германски клиники направиха при проучването на късните последствия от COVID-19, казва още главният лекар. 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар