Френски супермаркет тества роботи

19 април 2019 10:02   2440 прочита


Eдин от супермаркетите на френската верига Franprix започна тестове на роботи, които помагат на клиентите при покупката и доставката на стоките до дома им, съобщи Ройтерс. Партньор на супермаркета е младата компания TwinswHeel.

Роботизираната услуга е насочена преди всичко към възрастни и хора с ограничени възможности. Тя е безплатна за клиентите на супермаркета.

С помощта на бутон „Следвай ме“, клиентът подканя робота да го опознае и запомни неговата външност, след което машината неотклонно го следва из целия магазин. С едно зареждане на батерията роботът може да измине 25 километра.

Роботът има товарен отсек с обем 40 литра, където складира покупките. След заплащане на стоките, роботът съпровожда човека до неговия дом, за да му помогне с пренасянето, и едва тогава се завръща в магазина.

В момента компанията тества само три робота. На улицата те са следвани от оператор, тъй като Franprix все още няма разрешение за използване на самоуправляем транспорт.

Когато законодателството бъде променено и резултатите от изпитанията послужат за подобряване на робота, веригата супермаркети планира да приложи тази робо-практика и в други свои магазини.

Освен това роботът може да се използва и като куриер за поръчки по интернет. В този случай, когато пристигне при получателя, роботът ще изпраща съобщение с код за отключване на контейнера с поръчката.

Franprix си партнира в проекта с младата френска компания TwinswHeel. Към момента веригата наброява около 900 магазина с общ оборот за миналата година в размер на 1,6 млрд. евро./ technews.bg/


Още за: супермаркет   роботи   дом   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар