Facebook вгражда скрити кодове в снимките, с които следи кой ги гледа и споделя

16 юли 2019 09:26   4921 прочита


Facebook стана синоним за нарушения на поверителността, особено откакто избухна скандалът с Cambridge Analytica. Сега, след като социалната мрежа бе глобена по случая с рекордна санкция от 5 млрд. долара от Федералната комисия по търговията (FTC) в САЩ, австралийски киберизследовател повдигна отново дебата за това дали гигантът използва „тайни кодове“ в снимките на потребителите.

„Facebook вгражда данни за проследяване в снимките, които изтегляте“, заяви Един Юсупович в Twitter. Той обяснява, че се е натъкнал на структурна аномалия в шестнадесетичния дъмп на файл с изображение от неизвестен произход. По думите това е специална инструкция на IPTC и я описва като „шокиращо ниво на следене“.

Експертът твърди, че така Facebook може потенциално да проследява снимката и извън собствената си платформа „с тревожно ниво на точност“ за това кой е източникът на файла, но и много други неща.

Тези „специални инструкции на IPTC”, за които говори Юсупович, са по същество водни знаци в метаданните, които Facebook добавя, за да маркира изображенията със собствени кодове. Тези маркери може да бъдат прочетени по-късно, като дават възможност за извършването на проследяване.

На практика това не е новост. Въпросните маркери служат също за следене на правата за собственост на изображенията, за разрешаване на авторско-правни спорове, за предоставяне на по-добри потребителски услуги. Могат да се използват и за по-точно таргетиране на реклами и проследяването на връзките между различните потребители./economic.bg/


Още за: мрежа   случай   санкция   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар