Eгипет изгражда най-дългата изкуствена река

09 март 2023 08:17   5054 прочита


Eгипет изгражда изкуствена река с дължина 114 километра, за да култивира около 2. 2 милиона акра земя, пише онлайн изданието "Иджипт индипендънт". Съоръжението, което се намира в Западната пустиня, е част от проекта "Нова делта", предаде специално за БТА от Екатерина Антонова. 

Предвижда се каналът да се захранва с подземни и повърхностни води, както и чрез селскостопански дренаж. Ще се използва вода и от пречиствателната станция "Ал Хамам". 

Изкуствената река ще тече в подземни тръби в продължение на 22 километра, а в останалите 92 километра - на повърхността. До момента са извършени 35 процента от строителите работи по подземния участък и 65 процента от работата на повърхността. 

Колосалният проект "Нова делта" има за цел да увеличи обработваемата земя в Египет. Той обхваща над един милион квадратни акра в района на северното крайбрежие според информация на Държавната информационна служба. Ключова част е пречиствателната станция "Ал Хамам", която в завършен вид ще има капацитет 7. 5 милиона кубични метра вода дневно. 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар