Една българска учителка в Америка! Мис Raspberry: Да преподаваш на дете с „Оскар“ в най-богатия квартал на САЩ  

22 септември 2022 07:57   3395 прочита


 

„Наскоро получих имейл от директорката на училището, в което работя – вълнува се Малина. – Пише: „Колеги, имаме празник – шест години, откакто нашата скъпа мис Raspberry („Малина“) е сред нас. Скъпа Малинка, не можем да си представим нашето училище без теб! С твоята отдаденост към учениците и училището ни, с твоята усмивка, креативност… Липсваш ни… Бързо оздравяване на майка ти! “ 

Малина е в родния Пловдив, за да организира лечението на майка си. Спокойна е, че е в Родината, но й липсват животът и атмосферата в Нюпорт Бийч, където тя е не просто учителка. Тя е звезда. В един от най-тузарските квартали на Щатите… 


За децата, родителите и колегите си Малина Калоянова е 

учителката мечта 
позитивна, винаги усмихната и лъчезарна. Само за 2 години – от 2016-та до 2018-та, с новаторските си методи печели престиж в най-богатия регион на Америка. Създава първото българско училище в Ориндж Каунти. Преподава и в престижната математическа школа RSM, където вече е главен учител, методист и ментор. 

Отстрани изглежда, сякаш птичето на късмета е кацнало на рамото й, но тя се налага като успешен начален педагог със своя професионализъм, с креативността и иновативните си идеи. Още в Пловдив е успешен начален учител в училище „Черноризец Храбър“. Дипломираният дефектолог следва примера на майка си, успешната пловдивска учителка Теменужка Чаушева. Малина първа в училището си въвежда електронните учебници. Часовете й са забавни и тъй като методите й са много успешни, училището също въвежда електронните учебници във всички класове. 


Заминава за Щатите, защото съпругът й Лазар мечтае да бъде полицай в Америка и цели 18 години пробва късмета си за зелена карта. По ирония на съдбата тя, която не иска да напуска Родината, се пробва почти на шега и 

печели зелена карта 
През 2015 г. „събират живота си в 4 куфара“ и заминават за Калифорния с двете си деца – Йоан на 17 и Емануил на 12 години. В Нюпорт Бийч се настаняват при съученик и приятел на мъжа й. От четиримата само Йоан владее английски. 

Напускайки Родината, Малина се е примирила, че с нейните български дипломи няма да работи по любимата си професия – учител, а ще мие чинии и ще гледа възрастни хора. Лазар пък не може да бъде полицай, без двамата да са положили клетва като американски граждани, а това става след години пребиваване. 

Малина започва работа в магазин от известна верига. Смяната й е от 4 часа сутринта, работи в отдела за домашни потреби. Подрежда, когато няма клиенти, защото не знае английски. Катери се в склада, товари стоки, тика огромни тежки колички и реди стоките по рафтовете. 

Няколко месеца по-късно тя разбира, че в съседния град Ървайн има българска църква. Семейството, което я организира, й предлага да дава 


частни уроци по български 
на двете им деца. Постепенно и други българи записват децата си, а от църквата предоставят на Малина библиотеката за уроците. „Каква беше изненадата ми, когато на 16 януари, след ваканцията, ме посрещнаха пред училището с питка върху българско ленено бродирано каре“ – гласът на Малина трепери от вълнение. Дошли са още 12 деца, и в един момент библиотеката се оказва тясна за 55-те ученици на Малина. 

Днес тя организира всички тържества, които се правят и в училищата в България. Има и български събори – пролетен и есенен, на които се събира цялата българска общност от Ориндж Каунти, където живеят няколко хиляди сънародници. Канят се музиканти от България, пекат се кебапчета, играят хора, облечени в народни носии. 

Една българка й предлага да се пробва в училище RSM (съкратено от Russian School of Maths), специализирано в подготовката по математика. Но как да започне, с нейния „никакъв английски“? Тя наизустява целия примерен урок на английски и след няколко дни получава имейл: „Добре дошла в нашия отбор! “. На едно събиране случайно разбира, че RSM е в 


топ 10 на най-престижните училища 
в Америка, според класацията на университета „Джон Хоскинс“. 

От 2018 г. Малина е повишена в длъжност методист, а днес, след 6 години работа, вече е главен учител, ментор и треньор на начинаещи учители от всичките 50 щата на Америка. Освен това е valuation за начален курс – педагогът, който прави оценка и подбор на децата в 3 групи – начинаещи, напреднали и изявени, тъй като училището прилага индивидуален подход. 

Мис Raspberry: Да преподаваш на дете с „Оскар“ в най-богатия квартал на САЩ 
Малина с директорката на RSM Алла Раневская (в средата) и колежка на Хелоуин. 


Преподава математика на 15 класа в начален курс, а децата я обожават – непрекъснато й оставят обяснения в любов на листчета и на училищната дъска. Слънчевата креативна дама, в чиито часове децата усвояват основите на математиката, като пеят, скачат, танцуват, рисуват под нейна режисура, е любимка и на родителите, които я гледат в устата и изпълняват всички нейни препоръки. А в това частно училище с високи такси децата си записват само много богати хора от Ориндж Каунти. 

„Случих и на директорка – Алла Раневская, от украински произход – споделя Малина. – Непрекъснато ми казва, че ме обича, прегръща ме, носи ми шоколад на бюрото, снима ме като работя с децата, организира с тях изненади. Например влизам, а тя нарисувала на дъската една глава като малина, надолу с рокля и децата отдолу и те рисували малини. “ Българката случва и на колеги. В горен курс преподават доктор от НАСА, изучаващ Сатурн, доктор на математическите науки от известен университет. „В един момент си викам, какво правя аз сред тези хора“, смее се Малина. 

И малка графиня 
е имала в класа си – Мелизанде. Родителите й – скромно облечени – в дънки, тишърти и кецове, по нищо не личи, че са от благородническо потекло. Молят Малина да обучава Мелизанде индивидуално, тъй като детето е доста крехко и свито. Година по-късно Мелизанде вече е в училището, а Малина случайно разбира, че майка й е наследница на руското царско семейство, а баща й – френски граф. 


Имала е тъмнокожо дете, с лек аутизъм, осиновено от гей двойка – двама бели бащи. „В началото всеки ден, като го питах кой ще го прибира, казваше: „Татко“ – разказва Малина. – Водеха го ту единият, ту другият. Оказа се, че пътуват от Пасадена, град, който е доста далече от Ориндж Каунти, специално за да бъде детето в моя клас. “ 

По време на пандемията и онлайн обучението Финли се скъсал от рев, че няма да вижда мис Малинка на живо. „Един ден гледам в екрана – двамата родители в домашно облекло, а Фин – с костюм и вратовръзка. Обясниха ми през смях, че часове се чудел какво да облече за урока ми. Казах му да ми даде няколко минути, отидох и си сложих червило. От тогава на онлайн уроците отдолу може да съм по пижама, но отгоре – с прическа, грим и накити“, разказва през смях дамата. 

„Познай какво ми се случи! Имам 


холивудска звезда 
в класа! “ – вълнува се Малина. Едно такова дребничко азиатче, което често й се извинява, че ще закъснее, защото „има прослушване“. Един ден й казва, че се снима във филм в Холивуд. В главната роля. „Викам, ти шегуваш ли се, а татко му: „Не, не се шегуваме, мис Малинка, сега се борим за „Оскар“. Аз зяпнах. Филмът „Минари“ спечели „Оскар“, а Алън ми показа статуетката на онлайн урока. Ревах заедно с него – от радост“, споделя Малина. Филмът „Минари“ спечели общо 6 награди „Оскар“ през 2021 г., като Алън Ким също взе статуетка в категорията „Най-добър филм“. А бащата е безкрайно стриктен и всеки път се извинява, че детето е на интервю в някоя телевизия и не е успяло да направи домашното си. 

Днес в българското училище Малина има и клас за възрастни – учи американци на български език. Горда е, че сред тях има пилот, лекар, служител от компанията на Илон Мъск, компютърни специалисти, професор в университет. 

По ирония на съдбата, съпругът й Лазар, заради когото заминава с неохота за Щатите, решава да се върне в България и двамата се разделят. „Предпочетох да не провалям егоистично бъдещето на децата си в Америка“, казва тя. Йоан завършва Newport Harbor High School – втори по успех в целия випуск, става главен редактор и на училищната телевизия. Учи дигитален и графичен дизайн в „Orange College“. Работи като IT специалист в самолетната компания „Боинг“ и в компания за моден дизайн. Емануил учи в училището на брат си – Newport Harbor High School, много му харесва България и смята да продължи в университет в Родината. 


Днес Малина е високоплатен педагог, получава 38 долара на час. Живее в къща с двамата си сина, с приятелката на Йоан – Мари-Елена, американка, и с котарака Джони Деп, кръстен на любимеца й. „Старая се да съм модерна и свободолюбива свекърва – не им се меся за нищо“, смее се Малина. 

В Пловдив си е купила апартамент в охраняван комплекс, който е в строеж. Има смели планове за бъдещето си в Родината – да създаде модерно училище, в което да се изучава усилено математика, английски, изкуства, като кани изявени хора да преподават в него – модел, който е видяла там, в Америка. bgvoice

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар