ДЕТЕ ВАМПИР изровиха археолози!

27 септември 2023 06:33   6769 прочита


 

Останките на шестгодишно дете, откриха археолози, като са успели да ексхумират само половината тяло. Другата част липсвала.

Митовете около немъртвите и вампирите датират още от 11-ти век в Източна Европа и не е необичайно да бъдат открити скелети, носещи белезите на тези суеверия.

В Източна Европа разказите за хора, които са умрели и след това са се върнали в света на живите по-късно, са широко разпространени и често са обвинявани за внезапни смъртни случаи и злополуки. Според легендите, вампирите правят бита на живите непоносим и страшен, като предизвикват загадъчни смърти и унищожават реколтата на селяните.

Не за пръв път учените разкопават вампирско гробище, но откритието на толкова малък детски скелет, третиран по този начин, се смята за първото по рода си.

Детето, за което се смята, че е на около шест години, е открито заровено с лицето надолу, така че ако се събуди, да захапе земята, вместо да изсмуче кръвта от живи хора, съобщава Daily Mail ,цитирайки Times.

Кракът на детето вампир е бил овързан с катинар, което е с цел да направи излизането му от гроба по-трудно или да направи изобщо невъзможно връщането му сред живите хора.  Вратът му е бил заклещен със сърп, който гарантирал, че при изправяне на вампира, той ще се самозаколи.

Археолозите също откриха, че след погребението тялото е било частично ексхумирано, а горната половина - отстранена, вероятно за да бъде унищожена.

Ръководителят на екипа професор Дариуш Полински от университета "Николай Коперник" в близкия град Торун каза пред Times, че от детето очевидно "са се страхували много" и допълва : „Причината за такова брутално и отвратително погребение е неизвестна.“

На главата си детето е имало копринена шапка, което показва, че то е имало висок социален статус, както и характерен стърчащ зъб.

На същото странно гробище е открит и скелетът на жена, погребана с коса, увита около врата й - начин да се гарантира, че ще се обезглави, ако се опита да възкръсне от мъртвите, казват експерти.

Професор Полински казва преди това за MailOnline: „Начините за защита срещу връщането на мъртвите включват отрязване на главата или краката, поставяне на починалия с лице надолу, за да захапе земя. Други способи способи за защита от вампири са изгарянето и разбиването на скелета с камък.

По всичко личи, че полските вампири са като българските – по нашите земи се защитаваме по същия начин от евентуалното им възкръсване.


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар