Ќовините на югозападна Ѕългари€
“ежки дни за ƒеси —лава! “€ огромна си стои вкъщи, Ѕлагой вилнее по кръчмите (‘ото) Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики 
   –егистрац舫абравена парола

„ували ли сте за остров Ќедоразумение? »ма и такъв!


16 май 2019 10:00   2744 прочитаќстров Ќеудачие се споменава в известна песен, изпълн€вана от јндрей ћиронов във филма „ƒиамантената ръка”. ћоже би той е прототип на истински остров, наречен Ќедоразумение в ќхотското море.

ѕесента е за зелен остров, където живе€т диви папуаси. јко погледнете географи€та на остров Ќедоразумение, става очевидно, че те едва ли биха се вписали в субарктични€ климат.

Ќамира се в залива јмахтон в ќхотско море, близо до ћагадан в северната част на –уси€. “ой е с площ от 4.5 кв. км. ѕреди 9 хил€ди години на негово м€сто е бил полуостров, свързан с зем€та с дълъг провлак. —лед н€колко века частта от зем€та, свързваща двете части на полуострова, преминала под водата, а надморската височина, ко€то се намира далеч от брега, се оказала на 3 км от него.

 огато се приближавате към континента, изглежда, че н€ма остров, тъй като се слива с брега. “еренът и екосистемите са сходни. Ќа острова се извис€ват хълмове и се спускат каменисти склонове, каквито са и на континента. —пециалистите по хидрографска експедици€ при изготв€нето на карта на района през 1910 г. не забел€зали тази част от зем€та, разположена на известно разсто€ние от брега, и не начертали нейните координати на картата. —коро грешката била разкрита и коригирана, но м€стото вече си спечелило незабравимо име.

‘ауната и флората на острова са изц€ло съобразени с естествената характерност на тундрата: не изобилна, а по-скоро гъста растителна покривка; навс€къде по равнините и склоновете растат каменни брези. Ќа острова има 213 вида растени€ и н€колко десетки животински вида. ћорски риболов на раци в промишлен мащаб. ƒосега екосистемата усп€ва да възстанови популаци€та си, но биолозите вече започват да се тревожат, защото бракониерството тук процъфт€ва.

ƒо 90-те години на острова е работил клон на рибната фабрика "“ауйский". —ега на нейното м€сто е открита туристическа база, ко€то е отправна точка за туристите до местата за активна почивка. “ук се осигур€ва оборудване за гмуркане и риболов, организират се екскурзии до местообитани€та на тюлени, косатки и представители на водоплаващите птици.

¬ кра€ на XX век. на острова са намерени археологически фосили от периода на неолита./ /pochivka.blitz.bg/

ќще за: остров  климат  географи€ ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.