Чернобил убива Парцалев и първата му любов

13 май 2022 10:00   4396 прочита


36 години от аварията в АЕЦ „Чернобил“ се навършиха на 26 април, а светът още бере последствията от най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството. Заради радиацията след избухването на централата, разпростряла се дори в най-далечните точки на Земята, заболеваемостта от рак у нас продължава да ескалира и се смята, че Чернобил е причината за онкологичните диагнози на над 1 милион българи. 

По повод годишнината от аварията актрисата Латинка Петрова си спомни за своя най-добър приятел и незабравим колега – Георги Парцалев, който според нея също е една от жертвите на радиацията от Чернобил. Великият комик, който не е между живите от 1989 г. насам, развил скоротечната си левкемия именно заради облъчването. „Видяхме се за последно в Правителствена болница, може би четири-пет дни преди той да си отиде.

Не се сбогувахме обаче, защото той не усещаше, че си отива. Само му падаха пръстените от пръстите, защото се беше стопил. Държеше ги в шепата си, защото не искаше да се разделя с тях. В съседната стая беше патриарх Максим и Пацо се чудеше как толкова Божи човек също е стигнал до болница. Помня, че постоянно ми вадеше картона си и ми казваше да видя, че няма СПИН. Тогава този слух витаеше навсякъде и дори докторите обясняваха, че много хора идват до болницата, за да му донесат цветя и бонбони, но ги е страх да се качат при него, за да не се заразят, а той нямаше никакъв СПИН. 

И тогава обаче не губеше присъствие на духа и чувството си за хумор. Отиде си от левкемия. Професорът ми каза, че като са го отворили, защото те мислеха, че има язва и затова му изтича кръвта, съдовете му са се чупели. Докторите с микрохирургия зашиват един, то друг се пука. Лекуващият му лекар беше категоричен, че това е следствие на Чернобил. И той наистина се разболя няколко месеца след аварията, но време мина, докато го диагностицират“, разказва Латинка. 

По ирония на съдбата от същата болест си отива и първата и единствена любов на Парцалев – студентката по руска литература от Силистра, митичната Анастасия. За нея се разбра от мемоарите на гениалния актьор, списани от Георги Тошев доста години след кончината на Парцалев. 

Звездата от „С деца на море“ се влюбил в Анастасия от Силистра в Народната библиотека, докато той се готвел за роля в първата постановка на Сатиричния театър – „Баня“ по Маяковски. Двамата често били забелязвани в Докторската градина и в малката сладкарница на ул. „Иван-Асен“, където редовно си поръчвали боза и реване. Анастасия и Георги прекарвали цялото си свободно време заедно, говорейки за руска литература и театър. Момичето, което било 9 години по-малко от актьора, било запленено от деликатността на своя кавалер. Техните любовни отношения продължили няколко месеца и приятелите на Парцалев били убедени, че най-сетне Георги е срещнал жената на своя живот. Но съдбата отредила друго. Един ден Анастасия внезапно изчезнала. Впоследствие Парцалев научил, че си е отишла от левкемия, същата болест, която няколко години по-късно отнема и неговия живот.

Retro. bg 
 


Още за: парцалев   любов   Чернобил   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар