Часовникът на Страшния съд алармира, че светът ще бъде изправен пред катастрофа през 2024 г. 

08 декември 2023 07:36   6657 прочита


 
Часовникът на Страшния съд предупреждава, че човечеството може да е на ръба на катастрофата през 2024 г., тъй като стрелките му се приближават все повече и повече към полунощ. За това пише Mirror. 

Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема. Той се актуализира ежегодно от организацията с нестопанска цел Bulletin of Atomic Scientists в Чикаго (САЩ). 


„Когато часовникът удари полунощ, това означава, че е имало някакъв вид ядрен обмен или катастрофална промяна на климата, която може да унищожи човечеството. Никога не искаме да стигнем до там и не искаме да знаем как ще се случи“, казва Рейчъл Бронсън, изпълнителен директор на "Бюлетин". 

Часовникът е създаден от специалисти, помогнали за реализирането на скандалния проект Манхатън след създаването на първите ядрени бомби в САЩ. 

Последно е актуализиран на 24 януари 2023 г. и стрелките бяха само на 90 секунди от полунощ — по-близо от всякога. Това се дължи на поредица от смущаващи международни събития, като нахлуването на Русия в Украйна, заплахата от изменението на климата и използването на оръжия за масово унищожение. 


Свериха Часовника на Страшния съд: 90 секунди ни делят от Апокалипсиса 

Организацията също цитира биологични заплахи като фактор, допринасящ за такива драстични корекции на часовника. 

„Опустошителни събития като пандемията COVID-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век“, се казва в уебсайта на "Бюлетин". 

Изданието отбелязва, че часовникът е създаден през 1947 г., а стрелките му са били настроени на седем минути до полунощ. Но тъй като напрежението между Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, когато САЩ и СССР започнаха да тестват ядрени ракети, часовникът е тиктакал с две минути по-близо до Страшния съд. 


 

С развитието на съперничеството между двете световни суперсили през втората половина на 20-ти век стрелките на часовника се движили напред-назад, спирайки в различни моменти, по-близо или по-далеч от Армагедон. Часовникът е бил най-отдалечен от Страшния съд през 1991 г., когато Студената война официално приключи с подписването на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. По това време стрелките на часовника са показвали 17 минути до полунощ. 

Учените предупреждават, че светът е навлязъл във „време на безпрецедентна опасност“, дължащо се до голяма степен на „извънредно“ опасната ядрена ситуация, разиграла се във военната кампания на Русия срещу Украйна. 

Превод: GlasNews. bg 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар