Българският език признат за официален в Илинойс

28 май 2016 12:18   15985 прочита


Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс. В област Кук например на български данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН ("Българският език на ново място по света").

Това се очаква да направят и други щати, обясни на доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света. В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски.

В Австрия пък азбуката ни е официално призната за матуритетна. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език. Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само. В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни.

В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

retro.bg


Още за: език   щати   академия   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар