Български учен създаде необикновено устройство, намаляващо риска от К-19

01 май 2020 11:32   3777 прочита


То сигнализира всеки път при допира на ръцете с лицето

Български учен изобрети устройство, което може да помогне за намаляване на риска от заразяване с Ковид-19. То сигнализира всеки път при допира на ръцете с лицето. "Ето сега, все едно несъзнателно тръгвам да си пипам носа, очите, устата и веднага се появява сигнализация. Мога да си пипна бордюра, да си пипна тялото, въпрос на настройка", каза пред "България он ер" изобретателят д-р Кристиян Тахтаков. Той е доктор по кибернетика от БАН.

Преди 4 години разработва устройство за контрол на позицията на опорно-двигателната система. Сега безработен, българският учен решава да го приспособи в помощ в борбата с коронавируса. Произведохме лекарството, убиващо COVID-19 Сметката за изработването на устройството е по-малка от тази за билет в столичния градски транспорт.

Идеята му е да получи финансиране, за да дари устройствата на всички работещи на първа линия. "Надявам се фирми да ме потърсят, институции, Министерство на здравеопазването, на социалните грижи да ме подпомогнат в това отношение. Аз направих моя дълг, изобретих го. Оттам нататък от институциите зависи всички, от инвестициите", допълни той./blitz.bg


Още за: учен   БАН   идея   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар