Български автокрадец стана съветник в BMW

30 юли 2014 12:28   6696 прочита


Българинът е един от най-добре печелещите в консултантския бизнес, като продава ноу-хау, предпазващо колите от кражби

32-годишен българин, подлудил Виена със серия от автокражби, работи като скъпоплатен съветник на водещите германски автомобилни марки и изнася лекции на австрийските и немски полицаи. Това съобщи пред "Стандарт" бившият шеф на криминалното бюро в полицията във Виена Максимилиан Еделбахер.

Българинът Димитър бил нает първоначално от BMW, но заради популярността му започнал да съветва полицията и Германската застрахователна асоциация. "Този човек е компютърен гений, беше си изработил някакво магическо устройство, дълго около 2-3 сантиметра, което вкарваше в ключалките. Отваряше скъпите лимузини за по-малко от 5 секунди", разказва Еделбахер, който е гост на Международния симпозиум на полицейските ръководители в София.

Заради започнало разследване срещу него обаче се принудил да мине от другата страна и да сътрудничи на застрахователите и автопроизводителите. Сега българинът е един от най-добре печелещите в консултантския бизнес, като продава ноу-хау, което предпазва колите от кражби.

Друг български патент - ало-измамите пък, са станали хит в Япония, заяви вчера Шинро Сасаки, ексшеф в Националната полицейска агенция. Местните престъпни организирани групи, официално наричани Бориокудан, са измамили 8623 японци през 2012 г., 85 на сто от които са възрастни хора над 65 години. Общата сума на парите, с които са били измамени японците, е $487 млн. за една година.

"Приключили сме 2990 случая на телефонни измами, които са дадени на прокуратурата", твърди Сасаки. Най-разпространена била измамата, в която внук звъни на дядо и му казва, че е взел пари от компанията, които е профукал и сега му трябват бързо, за да ги върне и да спаси честта си. Възрастен японец пък "изгорял" с $300 000, които уж вложил в акции на просперираща компания.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар