Бригада в САЩ – как да израснем и изкараме пари за едно лято?

11 юни 2024 14:58   1453 прочита


Участието в студентска бригада в САЩ може да бъде отлично решение за добиване на професионален опит и личностен растеж. Много студенти по света правят този избор за себе си, защото им носи незабравими спомени и лично удовлетворение, а е и добра възможност за изкарване на пари през лятото. 

 

Какви предимства носят студентските бригади в САЩ? 

Страната на неограничените възможности е възможност за:

Личностно и професионално израстване. Освен придобиване на работен опит в реални условия, и печеленето на добри средства, бригадата в САЩ ще ви помогне да развиете важни умения като работа в екип, комуникация, управление на времето, справяне с проблеми и кризисни ситуации, които са важни за живота и бизнеса.

Незаменими социални и бизнес контакти. Ще имате възможност да създадете нови приятелства, професионални връзки и взаимоотношения, които могат да бъдат полезни за бъдещото ви кариерно развитие.

Културен обмен и пътувания. Участието в студентска бригада е не само възможност за работа и печелене на пари. Много студенти използват свободното времето, за да пътуват и да посетят забележителности като Ню Йорк, Лос Анджелис, Гранд Каньон и много други места. Пътуванията могат да бъдат изключително обогатяващино и са начин да опознаете американската култура и начин на живот. Така откривате Америка за себе си.

Участие в професионални и социални събития, където можете да срещнете хора от вашата област на интереси, което определено ще ви обогати. Това е още една чудесна възможност да създадете контакти, които могат да ви бъдат полезни в бъдеще.

Участието в студентска бригада в САЩ е школа за личностен и професионален растеж, от която можете да извлечете много ползи, да създадете незабравими спомени и важни контакти, които ще ви служат цял живот. Наслаждавайте се на приключението и изживейте пълноценно всеки миг!

 

Какво трябва да направите, за да участвате в студентска бригада в САЩ?

 

1. На първо място да изберете подходяща програма. Започнете проучването на програмите възможно най-рано, за да имате достатъчно време да избирате. Запознайте се внимателно с изискванията за участие.

Възможните програми за студентски бригади в САЩ са:

 • Work and Travel USA:

Програмата Work and Travel USA е една от най-популярните програми за студенти от цял свят. 

 • Internship Programs:

Много университети и компании предлагат стажантски или бизнес програми през лятото, които могат да бъдат добре платени и да осигуряват ценен професионален опит и надграждащо обучение. 

 • Селскостопански бригади:

Работата в селското стопанство е друга възможност, която е подходяща за студенти, които искат да добият опит в агробизнеса или за които този вид труд представлява интерес. 


 

2. Изберете работодател.

Как става това? 

 • Специализирани посреднически агенции могат да помогнат на студентите да намерят своята работа в САЩ. Те предлагат посредничество с работодатели и съдействие при попълването и комплектоването на необходимите документи. Свържете се с такива, които имат добър рейтинг и могат да ви помогнат с намирането на работодател и уреждането на документите. Добър вариант са и тези, които представляват самите американски компании в България.

 

 • Директно кандидатстване. Някои студенти предпочитат сами да търсят работа чрез онлайн платформи като Indeed, LinkedIn или сайтове за сезонна работа. Изборът е ваш.

 

3. Финансови аспекти, за които няма как да забравите.

 • Разходи: Те включват виза, самолетни билети, такси на агенциите и първоначални разходи или разходи за целия престой за настаняване и храна. Важно е да се подготвите финансово за тяхното покриване.

 • Възнаграждение: Проверете условията на програмата по отношение на заплащане, работни часове, настаняване и други предимства и ограничения.  Много студенти успяват да спестят значителни суми, особено ако разходите за настаняване и храна се покриват от работодателя.

 

 • Настаняване и транспорт. Това перо може да е включено в разходите за ваша сметка или да бъде осигурено от работодателя. Някои работодатели предлагат настаняване и транспорт като част от трудовия договор, което може да спести значителни средства. Ако настаняването не е осигурено, може да използвате платформи като Airbnb, Craigslist или специализирани сайтове за настаняване на студенти, за да намерите подходящо място, където да отседнете.

 

4. Подгответе необходимите документи.

Виза J-1: За участие в програми като Work and Travel USA или програми за бизнес стаж обикновено се изисква виза J-1. Необходимо е да започнете процеса по кандидатстване навреме, тъй като това включва интервю в американското посолство и подаване на различни документи. Подгответе всички необходими документи, паспорт, служебни бележки, резюме и мотивационно писмо.

Уверете се, че вашият паспорт е валиден за целия период на престоя ви в САЩ.

Резервирайте билети веднага след като получите виза, за да си осигурите по-добри цени и удобни полети.

 

5. Помислете за откриване на банкова сметка в САЩ след пристигането си, за по-лесно управление на финансите.

6. Здравна застраховка. Сключете медицинска застраховка, която покрива престоя ви в САЩ, ако програмата не включва такава. 

 

7. Планиране на завръщането. След като завършите програмата, отделете време да оцените какво сте научили. Запишете ключовите уроци и умения, които сте придобили и помислете как можете да ги приложите в бъдещата си кариера. Може би ще се изненадате, колко много сте постигнали и как сте израснали за едно лято.

 

8. Поддържане на контактите. По-лесно се създават контакти, отколкото да се поддържат във времето. Затова си поставете това като цел. Свързвайте се незабавно чрез социалните мрежи и останете във връзка за бъдещи възможности за сътрудничество. Това е безценно и често остава за цял живот, но зависи от вас как ще го менажирате.

 

9. Документиране на опита. Актуализирайте своето CV и профили в социалните мрежи, като включите новите си умения и опит. Това ще ви помогне при търсене на нови възможности за работа и често е решаващо за намирането на подходяща и добре платена работа в бъдеще.

 

Практически съвети за успешен престой в САЩ:

 • Уверете се, че имате добро ниво на владеене на английски език, тъй като това ще ви помогне в комуникацията и изпълнението на ежедневните задачи. Ако е необходимо се запишете на уроци.

 • Информирайте се за културните особености и етикета в САЩ, за да избегнете недоразумения и да се адаптирате по-лесно към новата среда.

 • Създайте бюджет и следете разходите си, за да гарантирате, че ще можете да спестите част от заработените средства.

 • Открийте си лична банкова сметка, за да избегнете високи такси за международни транзакции и да улесните управлението на финансите си.

 • Сключете здравна застраховка, която покрива престоя ви в САЩ. Много програми за студентски бригади изискват задължителна здравна застраховка, но ако няма такова изискване - сключете я сами.

 • Винаги спазвайте основните правила за безопасност. Избягвайте опасни райони и бъдете внимателни с личните си вещи.

 • Активно се включвайте в работния процес и се стремете да усвоите колкото е възможно повече умения. Бъдете отговорни и се дръжте професионално.

 • Проучете възможности за допълнително професионално обучение. Някои компании предлагат въвеждащи обучения, курсове и семинари, които можете да посетите по време на престоя си, за да придобиете допълнителни умения и да разширите професионалните си знания.

 

Студентските бригади са изключително приключение, което оставя спомени за цял живот. Изживейте го в пълнота и му се насладете докрай. Щастливо и успешно лято! 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар