Би Ти Ви на тезгяха - продава се за 150 млн. евро! Сред кандидатите са банка в комбина с политик!

26 май 2014 14:54   7364 прочита


Нормално е Красимир Гергов да се върне като шеф на телевизията, смятат журналисти

Би Ти Ви е пред продажба, научи ексклузивно ПИК от свои хора в активните бизнес среди на страната, които са заинтересувани от евентуална сделка.

Собственикът на телевизията - компанията СМЕ, преговаря за прехвърляне на дяловото си, като обявената продажна цена е 150 милиона евро. СМЕ е част от групата на американския медиен и филмов гигант "Тайм Уорнър". СМЕ притежава медии в Чехия, Унгария и Румъния.

Според някои данни "шапката" Уорнър е решила да замрази бизнеса си в Източна Европа и да се отърве от собствеността тук. Разпродажбата щяла да включи, освен Би Ти Ви, и останалите телевизии на СМЕ от групата на СМЕ в бившия соцлагер.

Твърди се, че сред най-активните проектокупувачи е бизнесменът Красимир Гергов, който притежава малък дял акции в Би Ти Ви, но допреди половин година фактически движеше цялата редакционна политика на медията и имаше право по договор с мажоритара да назначава еднолично шефа на дирекция "Новини".

От известно време насам Гергов е поставен в изолация, а "политическите" решения се взимат от своеобразен "революционен щаб" в нюзрума на телевизия, съставен от Венелин Петков, Генко Шикерова, Гена Трайкова, редакторката Ани Тодорова и шефката на публицистиката Валя Гиздарска.

"Гергов е изолиран, защото в договора му е имало условия да се постигнат определени финансови резултати. Това не се е случило и сега управленските му функции са временно замразени", разкриват нашите източници.

Сега Красимир Гергов, който е реалният "баща" и създател на Би Ти Ви, търси реванш, както и необходимото финансиране, за да придобие стопроцентовия пакет от акции на собствеността. За целта той е ходил даже до Хонконг и е преговарял с местни индустриални гиганти.

Интерес към сделката се забелязвал и при известна българска банка, чието име засега ще спестим. Тя обаче щяла да играе в комбина с политик по схемата "50 на 50".

"Нормално е Гергов да се върне като шеф на телевизията, защото е професионалист, има визия, пък и бе създал добър екип около себе си, които изведе медията до челните позиции в рейтингите. Сега там цари разпад, действа се партизански, формалният директор Павел Станчев е просто декоративна фигура, не смее да се опълчи пред "залпа" на новинарите около Венелин Петков... На всичко отгоре специално в пояса на сутрешните блокове Би Ти Ви изостава в гледаемостта от конкурентите си от Нова телевизия. Така беше и в изборната нощ. Личи си отсъствието на фуриите в жанра Люба Ризова и Виктория Бехар", коментира пред ПИК бивш ръководен кадър в Би Ти Ви, който базира думите си на актуалните изследвания на пийпълметричната компания "Медиарисърч"./pik.bg


Още за: продажба   сделка   СМЕ   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар