БХРА: Предлагаме политиците и министрите сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден

27 ноември 2020 14:55   4505 прочита


От Българска хотелска и ресторантьорска асоциация излязоха с изявление по повод новите строги мерки срещу коронавируса, които влизат в сила в 23,30 часа тази вечер. Както е известно, мерките ощетяват драстично собственците на хотели и ресторанти.

Търпението ни се изчерпа. Предложените мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни.
24-те лева на ден като помощ за служители в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи“. Това е позицията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по повод мерките за компенсиране на бизнеса.

„Предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева.

Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им. Предложената сума от 24 лева на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20″, пишат от БХРА.

Предвид, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лева, при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лева помощ. Тоест в тежката ситуация, в която принудително попада бизнесът, помощта към него реално се намалява”, аргументират се оттам.

Според БХРА неработещите мерки за подкрепа ще доведат до съкращаване на персонала и фалити. Тези последици ще излязат по-скъпо на бюджета в сравнение с исканата от организациите в туризма нова мярка за подпомагане 90/0 или 100/0, смятат хотелиерите и ресторантьорите.

Според заповедта на министър Костадин Ангелов хотелите остават отворени, но те реално няма как да работят. Те имат резервации за предстоящите празници, като Никулден и 8 декември, които влизат в обхвата на забранения период за работа на ресторантите, както и за останалите дни от тези три седмици. И естествено, сега трябва да възстановят средствата на клиентите си. Защото никой не почива без храна и хранейки се в стаята си, посочват от асоциацията. 

Поставянето на над 10% от българската икономика на колене и в ъгъла не е и не може да е от полза нито за инвеститори, нито за работещите стотици хиляди във и около бранша, нито за цялата държава, а обричането на цели региони на липса на поминък, глад и обезлюдяване е абсолютно недопустимо и вредно за всички в страната, прогнозират от БХРА.

Браншът настояваше да бъде включен в Националния план за възстановяване и развитие, но това не се случи, пише standartnews.com.


Още за: бахра   лева   политици   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар