Астрономи откриха фалшива луна, която обикаля Слънцето със Земята от над 2000 години 

05 юни 2023 09:55   3637 прочита


 
 

Астрономи откриха астероид, който обикаля около Слънцето със Земята от над две хилядолетия. 

Учените от обсерваторията Pan-STARRS в Хавай забелязали обекта, кръстен 2023 FW13, през март тази година. Първоначално те смятали, че той обикаля около Земята, което би означавало, че е луна. 

След наблюдения на астероида обаче, става ясно, че той всъщност обикаля около Слънцето, в почти идентична орбита с тази на Земята, което означава, че 2023 FW13 е т. н. фалшива луна. 

„Земята не играе важна роля за движението на астероида. Просто шанс“ коментира Алан Харис, астроном от Института за космически науки. 

Появата на фалшиви луни не е рядко събитие, но те обикновено прекарват не повече от няколко десетилетия в близка орбита с тази на Земята. Според изчисленията на учените от Pan-STARRS обаче, 2023 FW13 е в близост до нашата планета от около 100 години пр. Хр., или над 2000 години. 

Астероидът, който е с диаметър около 20 метра, бе официално обявен за „познат обект“ и бе класифициран като неопасен за Земята. Той обикаля около Слънцето на 9 милиона мили от Земята. За сравнение Луната се намира на 238 855 мили. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар