Американска златна монета от 1933 г. беше продадена за 18. 9 млн. долара 

10 юни 2021 06:27   1876 прочита


  

Американска златна монета от 1933 г. беше продадена за 18. 9 млн. долара на търг на аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк. С номинал от 20 долара, „Двойният орел“, както е известна монетата, е последната златна монета, изсечена с намерението да влезе в обращение в САЩ. 

Това обаче не се случва, тъй като тогавашният президент Франклин Рузвелт изтегля САЩ от системата на златния стандарт, в опит да извади страната от икономическата депресия, припомня profit. bg. 

След това по-голяма част от монетите са унищожени, а притежанието им е обявено за незаконно, с изключение на монетата, продадена тази седмица. 

В известен период тя е принадлежала на египетския крал Фарук, а впоследствие е иззета при операция на тайните служби в Ню Йорк. 

Тази седмица монетата беше продадена от дизайнера на обувки Стюарт Вайцман на купувач, чиято самоличност не беше разкрита. 

"С продажбата Двойният орел от 1933 г. поставя световен рекорд за най-скъпа монета за втори път, след като през 2002 г. беше продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк за 7. 59 млн. долара, " информират от аукционната къща. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар